22 februari 2022

misschien overschatten we Poetin en verliest hij

 Iedereen roept dat Poetin zo'n geweldige schaakspeler is, maar is dat wel zo bij Oekraïne. Het gaat helemaal niet zo als hij gedacht had. De publieke opninie in Rusland wil helemaal geen oorlog met Oekraïne, al helemaal niet de grote verliezen aan gesneuvelde soldaten die dreigen bij een uitgebreide aanval. Poetin moet scoren bij zijn inner-circle, een groepje machtige mensen rond hem. En daar kan hij een groot drama met afsnijden van hun geld in het Westen niet gebruiken.

Poetin dacht dat het westen met nieuwe zwakke leiders snel gedeeltelijk zou toegeven aan zijn wensen (natuurlijk wordt Oekraïne geen lid van de NAVO etc.) . Die seniele Biden zou toch bang zijn en niets doen. Europa sidderde voor stop zetten gasleveranties. De nieuwe machtshebbers van Duitsland waren al ingepakt als commissaris/ consulent voor gasbedrijven/ pijpleidingen. 

Biden doet zijn best de bluf van Poetin bloot te leggen. Europa spreekt nog steeds met één stem. Oekraïne is nog steeds en zelfs meer dan ooit verenigd tegen Rusland. De sancties komen en die raken de Russische bevolking en de oligarchen. Duitsland geeft onverwachts hard en duidelijk aan dat de pijplijn Nordstream 2 voorlopig van de baan is. Dat raakt de portemonnee van Rusland hard.

Rusland heeft nu de Donbass republieken erkend als onafhankelijke republieken, echter met de huidige grenzen (=dit lijkt niet op hulp aan de bevelhebbers in de Donbass om de rest van de Donbass te veroveren). 

De troepen van Rusland lijken niet handig opgesteld om nu de rest van de Donbass te veroveren (dat kan natuurlijk snel veranderen). Het leger van Oekraïne lijkt geconcentreerd opgesteld (zo wonnen ze ook van Napoleon en Hitler).. In staat om in ieder geval een deel van het Russische leger uit te schakelen met onprettige gevolgen voor vele Russen.

 Kortom, het is helemaal niet zo zeker dat Poetin zonder slag of stoot kan gaan scoren met een nieuw bewind in Kyiv en een flinke uitbreiding van de Donbass regio. 

Dat lijkt me niet zo best vor het imago van Poetin, er is zelfs risico dat de oligarchen hem met pensioen gaan sturen als een eventuele oorlog uit de hand zou lopen. En dat weet Poetin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten