20 februari 2022

Oorlog Oekraïne haast niet meer te voorkomen, piekinflatie in VS?

 Het Kremlin laat uitgebreid rond zoemen dat Oekraïne, opgehitst door het Westen, plotseling is begonnen met massaslachtingen in de Donbass-regio. Poetin zij dank is Rusland wel gepositioneerd om deze plotselinge genocide te stoppen en te zorgen voor een regiem dat zich niet meer zo door het Westen laat ophitsen. In zijn oneindige wijsheid heeft Poetin vergeten de troepen uit Belarus terug te trekken na de oefeningen. Whatever it takes, de Sovjet-Unie moet weer in ere hersteld worden. Rusland volgt het Irak-scenario van Bush en hoopt dat de bevolking minder opstandig is dan Irak, meer in lijn met Belarus en Hongarije 1956. China gaat Rusland steunen er zullen ook wel schouderklopjes voor Poetin komen uit Hongarije, maar het is de vraag of de rest van de wereld kordaat alle beloofde sancties gaat uitvoeren.


Er beginnen zo langzamerhand toch overtuigende aanwijzingen te komen dat de inflatie behoorlijk gaat dalen. Vooral de kredietimpuls van de G5 geeft aan dat vanaf half 2022 de druk op de inflatie gaat afnemen. Nu al geeft de index van shipping volume in de VS aan dat inflatie snel gaat dalen. Veel bedrijven signaleren dat de aanbodschokken minder worden (maar nog niet weg zijn).

Een en ander zorgt wel voor druk op de winstmarges. De winstverwachtingen zijn niet omhoog gegaan voor 2022 door de hoger dan verwachte eindstand van 2021 (door normale winstmeevallers versus verwachtingen in cijfers vierde kwartaal). De winst guidance is slechter dan we de afgelopen jaren gewend zijn geraakt. De guidance van Ahold is typerend (prijsstijgingen kunnen niet helemaal doorgegegeven worden aan consument, hoe ze ook toeleveranciers onder druk zetten).                 

Dat moet het mogelijk maken voor de FED om met verhogen van de rente te stoppen voordat de rentestructuur helemaal invers wordt. De afgelopen decennia verhoogde de FED de rente nooit als de FED-rente hoger was dan de vijfjaarsrente.

Er zijn enorm veel huizen in aanbouw in de VS en dat moet de recessie buiten boord houden en over enige tijd zorgen voor druk op de huren. 

De beurs volgt voorlopig nog het script van eind 2018. Een eerste daling door fors bijstellen van verwachte renteverhogingen door de FED, gevolgd door even rust en dan een nieuwe daling vanwege angst over slechtere economische groei (en nu ook oorlog Oekraïne). Het sentiment is al erg slecht en dat kan de komende daling afzwakken, tenzij er grote schokken komen natuurlijk. Bijvoorbeeld biotech is nu reeds zo genadeloos afgestraft dat je een herstel zou gaan verwachten, erger dan dit werd het vrijwel nooit. Chartisten wijzen op breuken van steunniveaus, bijvoorbeeld daling Amazon volgens hen bijna gegarandeerd. . 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten