17 april 2010

Barbie wordt nerd



Het meest gelezen verhaal in de Wall Street Journal van de afgelopen weken is niet iets over Griekenland of over het belangrijkste nieuws over de economie (ISM non manufaturing onverwacht sterk en gestegen naar ruim 55, een overtuigend bewijs dat het economisch herstel in de VS niet langer alleen gedragen wordt door de industrie en voorraden, mar ook door de dienstensector).
Nee, het is een verhaal over Barbie en de wonderbaarlijke verkiezing van de nieuwe carrièrepop Barbie (in de lijn Ican be; de oudste versie was modefotomodel in 1959, maar in 1965 koos men voor astronaut etc.).(http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304198004575171791681002592.html?mod=WSJ_hp_us_mostpop_read).

De maker van Barbie, Mattel, schreef een poll uit hoe de neiuwe Barbie er moest uitzien. Tot hun ontzetting won niet hun favoriet, de tv-presentatrice, de anchor woman (de huidige versie van de sprookjesprinses) maar een computer engineer/nerd. Het stemmen was toegestaan aan iedereen, niet alleen aan kinderen. Mattel schreef de winst van de nerd toe aan virale aanvallen van vrouwelijke programmeurs. Zij gingen actie voeren: "Please help us in getting Barbie to get her Geek on!" came the appeal from the blog GeekGirlCamp.com. 1840 tweets verder tussen collega's begon een stemmenwolk neer te dalen op de computer engineer woman. De bond van vrouwelijke ingenieurs in de VS heeft het stemmen op de nerd pop aangemoedigd in de hoop dat het meisjes inspireert om ook ingenieur te worden. Ze weten bij Mattel dat onder de kleine meisjes de anchor woman wel heeft gewonnen. In het najaar brengen ze daarom twee versies uit van de nieuwe Barbie: een nerd woman (versie geek chic) en een anchorwoman. De een doet recht aan de uitslag van de "popular vote" en de ander van de "girls vote" aldus Mattel.

De keuze was tussen: architect, anchorwoman, computer engineer, environmentalist and surgeon

Dit geeft sterke aanwijzingen hoe de tijdgeest is. Dit is een triomf voor de ICT-Revolutie: men wil zich hiermee vereenzelvigen. De ICT Revolutie staat nog sterk. Individualisme staat ook nog sterk, we gaan niet naar een sterke overheid die alles bepaalt. De overheid mag het bedrijfsleven, ook al zijn het nog zo'n bonusgraaiers, wegdrukken in de kredietmarkt. We gaan gewoon door met innoveren. Er blijven voorlopig veel mogelijkheden voor productiviteitsstijging komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten