Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
16 april 2010
Griekse corruptie: fakelaki en rousfeti
Het Griekse systeem moet om: de overheid moet minder een gat in de hand krijgen qua uitgaven en men moet de belastingen eens beter gaan innen.
Dat is een systeem met Peronistische trekjes: gewoon alles beloven aan de kiezers en de problemen vooruitschuiven totdat de bom barst. In Argentinië word je hier elke keer mee herkozen, ook al heeft men het al zo vaak fout zien gaan.
In Europa kom je hier niet mee weg, vooral niet omdat je je moet houden aan Europese regelgeving en al helemaal niet als je je eigen munt hebt opgedoekt.
Het huidige Griekse corrupte systeem berust op fakelaki en rousfeti (zie artikel in WSJ
Tragic Flaw: Graft Feeds Greek Crisis, http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303828304575179921909783864.html?mod=WSJASIA_hps_LEFTTopWhatNews)
Fakelaki zijn de kleine enveloppen, de steekpenningen voor iedereen die je een gunst moet verlenen.
Rousfeti is de dure variant hiervan, de dure politieke gunsten om een vergunning te krijgen, minder belasting te hoeven betalen etc.
Het gevolg van een en ander is dat de statistieken niet zo best zijn en cijfers te laat binnen komen, onderzoeken naar corruptie oneindig uitgesteld worden.
WSJ haalt een studie van het Brookings instituut aan waarbij men plausibel maakt dat hier minstens 8% van het BNP in Griekenland aan verloren gaat.
Eerste minister Papandreou probeert de corruptie nu met alle macht te bestrijden. Meer belasting heffen op de rijken is natuurlijk de meest pijnloze oplossing voor zijn sociaal democratische electoraat. Kabinetszittingen worden nu op TV uitgezonden. Onderzoekcommittees naar corruptie komen van de grond.
Het plaatje van het Brookings instituut laat een duidelijk verband zien tussen corruptie en begrotingstekorten: terugdringing corruptie zou dus tekorten kunnen reduceren.
N.B. de begrotingstekorten hoeven niet zo veel terug als Grieknland nu in de projecties belooft: net als bij Hongarije is gewoon een daling van een paar procent per jaar voldoende om de markt te overtuigen van groeiende solvabiliteit, vooral in combinatie met subsidies uit Europa.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten