9 april 2010

Griekenland krijgt hulp maar


Paul Mortimer-Lee, de gewichtige hoofd-macro econoom van BNP Paribas kwam vanmorgen langs. Hij zag 75% kans op het scenario bail out Griekenland. Er moeten plannen voor funding in de komende drie jaar (een jaar is te weinig) op tafel komen. Zonder bail out zijn de kosten voor de EU te hoog vanwege instortend banksysteem, Spanje/Portugal, illiquiditeit etc.
Duitsland c.s. moeten dus redden en dat wordt dure en langdurige, niet eenmalige zaak. De markt moet geloven in het verhaal, de kiezers moeten geloven dat de garantie die men moet geven niet gebruikt hoeft te worden. Voorlopig zijn dat nog geen haalbare kaarten.

Paul ziet het als het Engelse kinderliedje over de oude hertog van York die met 10.000 man de heuvel op marcheerde en daarna weer met de meute naar beneden marcheerde en zo voorts. Iets, dat geen enkele zin had, hèt voorbeeld van verspilde moeite in Engeland. Eerst loopt de rente op Griekse leningen nodeloos veel te veel op en daarna gaat deze zo maar weer flink omlaag. Dat spelletje is zich eindeloos aan het herhalen.

Griekenland moet eerst de rente bergop laten gaan en dan als deze naar beneden marcheert de markt tjokvol met Griekse staatsleningen stoppen.

Griekenland moet volgens hem van de EU jarenlang ongeveer € 20 miljard hulp krijgen, minstens 3 jaar. Dat verdient de EU gemakkelijk terug ten opzichte van de rampzalige verliezen die anders optreden (bankstelsel failliet, aanval op Spanje/Portugal/Frankrijk etc., grote verliezen Europese beleggers op EU staatsleningen etc)
Het BNP moet 20% terug en dat zal men niet pikken in Griekenland. In Letland accepteerde men dit, het was minder erg dan na de breuk met Rusland. Ierland slikte dit ook, want het niveau van het BNP viel slechts terug naar het niveau van 2006.
No way Griekenland wil e. e. a. accepteren. Griekenland heeft geen ervaring met pijn lijden. Projecties voor terugdringing overheidstekorten kunnen niet kloppen, ze zijn veel te optimistisch. 2% reductie tekorten is wat maximaal kan, zie Hongarije. De markt eist meer en dan berekent men in Griekenland gewoon meer tekortreductie. De realisaties van de tekorten blijven ongeloofwaardig.

Men begint steeds meer op de parallel met de ervaringen van IMF/ Argentinië te wijzen (http://baselinescenario.com/2010/04/06/greece-and-the-fatal-flaw-in-an-imf-rescue/). Argentinië had slechts 62% schuld t.o.v. BNP. Het niet redden van Argentinië maakte de boel extra duur. De schuld van Griekenland stijgt in 2012 naar 150% BNP met alleen al 9% nodig voor rentebetalingen. Er zijn volgens IMF geen rekensommetjes te maken die een geloofwaardige happy ending aan het Griekse sprookje in de euro kunnen maken.
Kortom Griekenland gaat vrijwel zeker failliet, maar nu nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten