Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
30 april 2010
rente VS op keerpunt?!
Bianco (zie plaatje) stelt dat de markt de rentebeweging op woensdag als bijzonder zag. De omzet in Amerikaanse Trasheries was het hoogste sinds het faillissement van Lehman en nog hoger dan na het goedkeuren van de gezondheidszorg wet waarbij de rente op swaps onder die van 10jaars staatsleningen dook in de VS.
De enorme rentedaling die dag stuitte dus op weerstand van de markt: men heeft grote moeite de trend naar beneden te volgen.
Die dalende trend van de rente is niet in overeenstemming met het verbeterende economische plaatje van de VS en de rest van de wereld ex PIGS en het steeds vocaler worden van de haviken binnen de FED. Bianco maakt dat plausibel door het aantal woorden te tellen over het stemgedrag van Hoenig in de FED statement over het rentebesluit: 39 woorden in januari, 53 woorden in maart en 64 woorden in april. Havik Hoenig krijgt steeds meer bijval en ruimte voor zijn mening binnen de FED.
De verwachtingen over zo ongeveer alles in de economie lopen al een hele tijd mijlen uit elkaar: er worden voortdurend bijzonder dramatische verhalen verteld en de laatste tijd steeds optimistischere verhalen. Dat (ook historisch gezien, overigens wel vergelijkbaar met begin jaren vijftig waarin een deel de gouden jaren zag doorgaan en een ander deel na het herstel van de oorlogsschade zeker wist dat de depressie van de jaren 30 terugkwam) enorme verschil in verwachtingen leeft ook binnen de Fed. Voorlopig zijn de extreme duiven Bernanke en Kohn de baas en telt de mening van de anderen binnen de FED nauwelijks. Maar dat gaat veranderen als de markt een extreme rente of inflatieverwachting gaat inprijzen. Als men meer inflatie gaat zien, dan moeten de duiven kapituleren. Voorlopig zijn ze dat niet van plan, omdat Griekenland de noodzaak van extreem hoge bankwinsten weer verder plausibel maakte. Die extreem hoge winsten krijg je alleen maar als de rentecurve enorm steil is, dus als de centrale banken de rente (te) lang op afgerond 0 houden.
Mijn inschating is dat de markt zich opnieuw meer zorgen gaat maken dat de Fed de rente te lang 0 houdt (zie post dat Taylor rule nu een rente van 0+ inprijst) en in de VS niet zo benauwd blijft over Griekenland (in Europa blijven we langer benauwd).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten