Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
1 april 2010
Van Reaganomics tot Obamacare
Tijden veranderen:
Reaganomics Laffer curve: belastingen moeten omlaag, uitgaven/BNP omlaag ex defensie
Clintonomics overheidstekort moet terug (Peace dividend)/ geen veranderingen à la Balkenende IV
Bushisms belastingverlaging ging over in oorlog en veiligheid
Obamacare care moet
Teaparty belasting moet omlaag, overheid moet kleiner
D.w.z. een verschuiving binnen de tijdgeest van het domein vrijheid (economie, winst) naar zorg (care). De Teaparty biedt voorlopig nog tegenwicht, d.w.z. het domein vrijheid van de tijdgeest staat nog sterk (voor meer uitgebreide behandeling zie ons boek).
Sinds WO II waarin de Amerikaanse regering verbood de lonen te stijgen, trekken ondernemingen mensen aan via het geven van verzekering tegen medische kosten als concurrentiemiddel. Vakbonden voerden dat ver op met hun “Cadillac plans”. Gezondheidzorg steeg o.a. daardoor van 5% BNP in 1962 tot 16% nu. 20% in 2017 en 25% in 2025 (maar die laatste stijgingen worden veroorzaakt door de vergrijzing, niet door verbetering arbeidsvoorwaarden).
Dat is een aanslag op de winsten van het bedrijfsleven geweest en de besparingen van de consument: consumptie/BNP gaat hierdoor fors omhoog.
Is dat goed voor aandelen? Het republikeinse volksdeel ziet Obamacare als een dolkstoot in de rug van de winstgevendheid.
Yardeni breekt contrair hiertegen een lans voor aandelen in de gezondheidszorgsector. Obamacare gaat zelfde rerating opleveren als Hillarycare na 1994. Net als in 1994 is de relatieve PE 0,84 ten opzichte van de S&P500, terwijl die 1,2-1,4 moet zijn volgens Yardeni en de historie (zie plaatje Yardeni).
Na 1994 gingen aandelen gezondheidszorg vijf jaar in een bijna rechte lijn omhoog, totdat ze gedumpt werden om het laatste staartje van de IT-boom mee te mogen maken
Mijn commentaar: gezondheidszorg is een sector met laag risico en een mooie, rustige winstontwikkeling. Als winstverwachtingen exploderen, zoals sinds mei 2009 het geval is, dan blijven dit soort defensieve sectoren achter. We beginnen nu in de fase te raken dat het tempo van de winstbijstellingen afneemt, maar nog wel prachtig is. Dat is nog steeds iets in het nadeel van gezondheidszorg, maar kan geneutraliseerd worden door afnemende angst voor Obamacare (vooral bij de doughnutreparatie). Op vijfjaarsbasis zal gezondheidszorg met hoge kans een winnaar kunnen zijn. Men begint steeds meer op thema’s te beleggen en het vergrijzingsthema is populair.
Vermoedelijk is het nog beter in biotech te beleggen. Dan eet je van twee walletjes: van de veiligheid van gezondheidszorg en de dynamiek van tech. Biotech heeft de laatste jaren tech goed gevolgd met minder erge dieptepunten. Het afgelopen jaar was wat tegenvallend, maar sinds februari lijkt biochemie de stijgende lijn weer flink opgepakt te hebben.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten