Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
16 april 2010
Bianco over Amerikaanse rente: het is de schuld van China
Gisteren had Jim Bianco zijn maandelijkse conference call. Hieronder zijn visie op de rente.
De rentestijging van de afgelopen maand in de VS was vreemd, want de inflatieverwachting (ingeprijsd in TIPS) daalde en volatiliteitmaatstaven gingen omlaag.
De enige verklaring is de flinke daling van de swap spreads tot zelfs negatieve niveaus voor de 10 jaar rente.
Dit lijkt veroorzaakt te zijn door China. Deze hebben plotseling geen interesse meer in T-bills (zelfs inclusief VK (een deel van de aankopen van het VK wordt na enige tijd gezien als Chinese aankopen via Londen)) en kopen eveneens minder van alles behalve staatsleningen.
Griekenland werkt dus door in en hogere Amerikaanse rente (terwijl het juist voor een lagere Duitse rente zorgt).
Bovenstaand plaatje van Natixis laat afnemende beleggingsstromen zien vanuit valutareserves, waarvan Amerikaanse Treasuries het meest last hebben. De laatste cijfers van India, Rusland, China, Korea etc. laten overigens weer een voorzichtig herstel zien van de valutareservegroei.
Bianco ziet de inflatieverwachting vertraagd reageren op de steilheid van de rentecurve, d.w.z. enige stijging in de komende tien weken.
Het rente-opdrijvende effect van stijgende beurzen werd door Bianco gemarginaliseerd. De correlaties tussen aandelen en obligaties zijn flink minder negatief aan het worden [=Voorspoedscenario]
Over inflatie was Bianco negatief. Huren toegerekend aan eigenaren (OER) gaan stijgen. Al die subsidies aan eerste huizenkopers hebben de huren tijdelijk te veel gedrukt.
Belangrijk was zijn opmerking dat de kerninflatie veel minder daalde dan de bezettingsgraad aangaf. “Excess Money more important than excess capacity”. We zullen zien. Door bijzondere redenen was de kerninflatie tijdelijk erg hoog (o.a. tweedehands auto’s werden duurder door het overheidsprogramma wrakken te kopen; tabaksprijzen gingen 30% omhoog door hogere accijnzen).
Huren staan nog even onder druk, maar onder aanvoering van betere werkgelegenheidsgroei zal de vorming van gezinnen weer opbloeien (de lange trend naar kleinere huishoudens is door de Kredietcrisis tijdelijk onderbroken en de normale trend naar kleinere huishoudens komt terug als werkloosheid daalt). Dat gaat leiden tot aantrekkende huren in 2011 en verder.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten