Via Ritholtz kwam ik bij het lijvige rapport van HSBC https://www.research.hsbc.com/midas/Res/RDV?ao=20&key=I7kT5estGq&n=343594.PDF welke trends er zijn bij de beleggingsfondsen.
1. de jacht op inkomen. De demografie (veel rijke ouderen) en de lage rente heeft een jacht doen openen op aandelen met een hoog dividend. Die jacht is hoogstwaarschijnlijk niet afgelopen, daarom noemt HSBC dit ook trend 1. Deze trend kan de credit spreads tot belachelijk lage niveaus brengen (bij de baard van Bernanke).
2. de dood of wederopstanding van aandelen. Volgens obligatiekoning Bill Gross zijn ze dood, maar ze zouden wel eens weer springlevend kunen worden. De afgelopen tien jaar brachten aandelen eer op dan obligaties.
Voorlopig is men op weg naar de dood, nog niet de gladiolen.
3. minimum risico strategie. de berooide belegger die wanhopig aan het sparen is voor zijn pensioen kan niet meer tegen de volatiliteit van de laatste jaren. Hierbij past ook benchmark met minder risico: bij aandelen low volatility producten.
4. multi asset funds. dat is de belangrijkste toepassing van de strategie om met laag risico een redelijk rendement te behalen. je moet in de nodige belegginsgcategorieën zitten voor de spreiding en nog wat extra verzekeringsmaatregelen nemen (zelf ben in betrkken bij het Diversified Growth Fund van F&C).
5. meer passief, minder actief.
goedkoper, minder verrassingen en zelfs zonder kosten meestal beter.
6. de opkomst van ETF-en. Dat is weer de bekendste uitvoering van naar passief gaan. Er gebeuren hier de nnodige ongelukken mee, flash crashes etc. Met uitzondering van o.a. enkele credit producten lijken ETF een mooie aanvulling voor beleggers.
De groei lijkt enigszins te stokken. De totale omvang zal wel flink doorgroeien in de komende jaren denk ik.
7.de neergang van hedge funds? ze zetten er zelf een vraagteken bij. 2+20% is gewoon afzetterij, de opbrengsten bewegen te veel met de beurs mee en bij de hoge correlaties tussen beleggingen van de laatste jaren is het bijna ondoenlijk zonder voorwetenschap een forse outperformance als hedge funds te behalen. Ik heb zelf het verwacht rendement van hedge funds flink verlaagd in de Belegginsgnota 2013: 3.25% lijkt me wel zat na al die kosten.
8. oogst van de illiquiditeitspremie. Dat is een moeilijke zaak voor belegginsgfondsen, vanwege de wispelturige intredes en uittredes en dat af en toe illiquiditeit op het verkeerde moment een vreselijk probleem is. Management fees zijn vaak ook extra hoog om te kunnen genieten van die illiquiditeit. Voor pensioenfondsen is illiquiditeit wel een goed risico, maar dan met je wel eerst de z-scores van de STAR-normen waaraan bedrijfspensioenfondsen moeten voldoen het ram uit gooien (daar wordt het hoog tijd voor overigens).
9.de neergang van de gelden in belegginsgfondsen.
Defined Benefit pensioenfondsen krimpen wereldwijd. Individueel pensioen sparen wordt de goeudmijn voor de asset managers. Dat is veel duurder dan defined benefit en hoort minder opbrengsten te hebben, maar het apst bij deze tijd. Dan ben je tenslotte zelf verantwoordelijk voor je miserabel resultaat en mag je niet meer klagen. Dat mag wel bij defined benefit fondsen. ABP +10% resulaat in de eerste drie kwaratlen, daar mag je gerust van zeggen dat het priutsers zijn,ook al haal je zelf nog geen 5% bij elkaar.
Grote groei zit er nog steeds bij de SObvereign Wealth Funds van de oliestaten en lanen als Singapore.
10. de uitdaging van sociaal verantwoord beleggen
Tot vreugde van F&C is dit flink in opmars. Het past ook in het terugbrengen government risk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten