11 oktober 2012

waarom doen emerging markets aandelen het zo slecht

De tegenvaller van dit jaar bij aandelen is de opbrengst van aandelen van de Opkomende Landen (FT EME$ in de grafieken). Beurzen zijn omhoog en de laatste jaren hadden Emerging Markets een bèta van 1,45 ten opzichte van de S&P500 plus nog een extra opbernegst van zo'n 9% per jaar.
Het plaatje hierboven laat zien dat aandelen emerging Markets zonder dividenden in dollars het afgelopen jaar ongeveer 0 opbrachten, terwijl dat volgens bèta plus extra opbrengsten toch zo'n 35% had moeten zijn.

Wat zit die performance dwars?
Normaal hangt de outperformance van emerging Markets sterk samen met wat de ISM doet. stijgt die, dan loop je meestal binnen met aandelen van Opkomende Landen. Het afgelopen jaar laat zien dat je dan recht leek te hebben op zo'n 10% outperformance, al wat minder dan bèta aangeeft, maar toch niet genoeg om de teleurstellende gang van zaken bij Opkomende Landen te kunnen verklaren.
Hogere olieprijzen doet meestal wonderen voor de outperformance van Opkomende Landen. Dit jaar zie je dat de relatieve performance wel meeloopt met de olieprijzen, maar wel structureel achterblijft, wel zo'n 30%.
Wat wel de achterblijvende performance verklaart is de Chinafactor. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de groei van het BNP nemen die veel lager is dan de 10% van de laatste jaren of de geldgroei, zoals in het plaatje hierboven.
Vroeger was 18% geldgroei normaal in China, maar na de overmatigestimulering in 2009 moet men het met 13% doen in China. Dat hakt er stevig in bij de performance. Die geldgroei kan wat aantrekken maar zo veel hoger dan nu lijkt er niet zo in te zitten. Als de ISM stijgt dan ziet het er wat zonniger uit voor de geldgroei van China, die pakt zo'n 25-30% van de stijging van de ISM mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten