Politici beslissen even niets. Spanje schreeuwt nog niet om hulp, in de VS wordt het fiscale klif nog niet gerepareerd, men wacht de verkiezingen af. De republikeinen waren bijna bereid iets te doen, zo wanhopig waren ze over de kansen van Romney, maar na het zwakke optreden van Obama willen ze een en ander weer verder aanzien.
De gerenommeerde instellingen als IMF hebben andere
economen op het idee gebracht hun verwachtingen te verlagen en dat bracht de
beurzen ook niet in een goed humeur.
Dit veroorzaakte een beetje rentedaling (daling van inflatieverwachtingen), ook in de PIGS.
De winsten lijken binnen te komen als men had kunnen verwachten: iets beter dan de flink naar beneden bijgestelde verwachtingen. Maar men reageerde niet blij op de goede winstcijfers van bijvoorbeeld JP Morgan.
Het consumentenvertrouwen verbeterde flink in de VS en de initial claims voor werkloosheid daalden veel (maar dat zou komende week weer recht gezet kunnen worden). De handelscijfers van de VS vielen tegen (dit drukt groeiverwachtingen voor derde kwartaal met ongeveer 0,3%). Het vertrouwen van het mdden- en kleinbedrijf (NFIB) dalde fractioneel. Producentenprijzen stegen nauwelijks, al die gedgroei in de VS leidt nog niet tot inflatie.
In Europa verslechterden de handelsbalansen een beetje in Frankrijk en Duitsland. De groei van de industriële productie in Italië en Farnkrijk vielen mee, in Duitsland was er een kleine daling over augustus.
In China gaf de PBoC een monetare injectie van $42 miljard. de yuan bereikte een multi jaars high tegen de dollar. De HSBC service PMI steeg van 52 naar 54.3.De Chinese beurs was daardoor relatief goed geluimd, al lijkt de Chinese beurs dit jaar nog nergens op.
In Japan was er een behoorlijk handelstekort,slechter dan de vorige maand (net als in de VS en Europa!?) maar de lopende rekening bleef nog behoorlijk positief (maar minder positief).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten