9 oktober 2014

Bianco en de sterke dollar


Het is allemaal de schuld van de FED. De dollar prijst in wat de markten denken dat de relatieve omvang van de balansen van de centrale banken zal gaan worden. Men loopt er een beetje op vooruit. De FED stopt met de uitbreiding van de balans en de ECB gaat er weer mee beginnen. Daardoor is de euro zwak.

Blijft dit zo? De FED heeft al een paar keer gezegd dat men stopt met QE, maar als de S&P met zo’n 12-15% daalt, dan begint men weer.

De FED vindt dat ze moeten stoppen met QE, omdat ze nu denken dat extra QE niet meer helpt, het gaat niet voor extra banen en inflatie zorgen.

De forward guidance is weg, want de FED weet zelf niet wat ze gaan doen en er bestaat ook niet veel overeenstemming over. Men heeft al geventileerd dat QE de markten verstoort (vooral Stein zei dat vroeger, tegenwoordig Lacker).

De FED heeft tegenwoordig maar één doel, het mandaatdeel over de werkgelegenheid is weg. De verandering van de laatste tijd is dat men nu alleen nog maar naar de inflatie gaat kijken. Pas als die uit de hand loopt gaat men de rente verhogen. Als de werkloosheid te laag wordt vindt men hier wel een nieuwe indicator voor uit die aangeeft dat de arbeidsmarkt toch ruim is.

Zit de aandelenmarkt met die sterke dollar? De 110 bedrijven in de S&P die goed aangeven dat ze omzet in het buitenland hebben, gingen nauwelijks extra omlaag op de sterkere dollar. Dat hoort ook, want de effecten zie je pas echt over 2-3 jaar. Maar als de dollar sterk blijft, dan ga je wel effecten zien.



Bianco ziet nog steeds maar ongeveer 2% groei in de VS. Je zult opnieuw zien dat iedereen te optimistisch is. Men roept al jaren dat het binnen zes maanden echt beter zal gaan. Ja echt, dat gebeurt deze keer ook niet. De FED wil de rente gewoon niet verhogen, men is te bang voor dalingen van de beurs. Als men de rente naar zo’n 1-1,5% verhoogt, dan zou de economische groei wel eens hoger kunnen worden, maar dan gaat de aandelenmarkt op zijn snufferd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten