18 oktober 2014

FED to the rescue en ook de winstcijfers

In het plaatje hierboven (van STTG) staat de tienjaarrente op Amerikaanse staatsleningen maal 10. Van de week klapte intarday de rente ineens naar beneden naar 1,86%. Daarna is de rnete weer gaan stijgen toen de paniek minder werd. Het was een flash crash in zo ongeveer de meest liquide belegging in de wereld. En een flash crash, een plotselinge val, wordt toegeschreven aan plotselinge illiquiditeit en computers die hier al te ADHD door blijven handelen. Soms weten die computers dat gezonde bedrijen in enkel secondes echt helmaal niets meer waard horen te zijn, of zoals woensdag dat de rente ineens wel erg veel lager moet zijn. Dat is natuurlijk een doorn in het oog van de aanhangers van efficiënte markt theorie, de markt heeft altijd gelijk en prijst op bais van alle informatie het beste alles in. Dat was onzin natuurlijk woensdag, niets rechtvaardigde plotseling zo'n val van de rente, een van de grootste dalingen op een dag allertijden. Ja, er was wel wat onzekerheid over de economie en het valt wat tegen, maar toch niet in de mate van vlak na het faillissement van Lehman. Er komt immers het komende jaar geen recessie in de VS en de FED komt te hulp.
Inderdaad, de FED kwam te hulp. De pijngrens wordt al bij dalingen van de S&P van minder dan 10% doorbroken. Sommige FED gouverneurs begonnen te zeggen dat er misschien meer QE moet komen en dat men nog geduldiger dan gedacht moest zijn etc.


Bij elke beurscorrectie zie je M1Ke, de verwachte tijd tot de eerste renteverhoging, stijgen. Die eerste renteerhoging zou plotseling weer later komen dan vorige week gedacht. In de andere tijden zonder beursdrama's zie je M1KE lineair dalen. Nu moet die stijging van de periode tot de eerste renteverhoging in de komende weken weer ongedaan gemaakt worden via een snelle daling van M1KE. Een tienjaar rente boven de 2,3% zou daar zeer welkom voor zijn.

 Yellen zei privé dat de VS in een periode zit met 3% economische  groei. Nu valt men van zijn stoel van zo’n cijfer na de aandelencorrectie. Zó ontzettend hoog, dat is toch ongelooflijk hoog, meer dan torenhoog. Is dat kleine ding helemaal gek geworden? Kijkt ze niet op de borden van de beurzen? Die zeggen toch dat de groei door de grond gaat? Maar over een paar dagen zal men zeggen dat dat kleine ding wel gelijk zal hebben, misschien deze keer zelfs te somber is.

Vrijdag waren de winstcijfers eindelijk een forse steun in de rug. Vooral de cijfers van General Electric en Morgan Stanley waren belangrijke meevallers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten