24 februari 2015

DNB en de asset economy in Nederland

bron http://www.dnb.nl/binaries/De%20vermogensopbouw%20van%20huishoudens%20is%20het%20beleid%20in%20balans_tcm46-319011.pdf
Een behoorlijk deel van de welvaartsstijging komt uit steeds meer schulden maken. dat zie je aan wat er gebeurde na 1982: de Nederlander ging steeds hogere hypotheken nemen. Als je rijker wordt, meer bezittingen hebt, kun je ook meer schulden maken. Maar niet zo veel, het risico van dalende waarde van bezittingen wordt dan snel groter en is niet meer te compenseren via harder werken.
DNB signaleert het probleem van het pensioensparen: zonder ingrijpen van de overheid dreigt men te weinig te sparen, niet genoeg spreiding in de beleggingen aan te brengen en vooral ook dreigt men te conservatief te beleggen. Curieus overigens om dat te lezen bij de toezichthouder die voortdurend pensioenfondsen op de vingers tikt dat ze te riskant beleggen.

Het belang van de asset economy is in Nederland heel groot geworden. De FED is bang voor dalingen van aandelenbeurzen met meer dan 10%. DNB zoekt het in Nederland meer in daling van d huizenprijzen en daling van de dekkingsgraden. Dat laatste komt tegenwoordig voor een groot deel uit de te lage rente, iets dat DNB zelf ondersteunt, zij het niet van harte.
Is Nederland rijk? Vergeleken met het BNP is Nederland niet zo rijk als Spanje en Italië. Nederland heeft wel de meeste schulden en bezit een groot vermogen in de vorm van pensioenfondsen. Niet financiële bezittingen betreft vooral onroerend goed. Hierin scoort Spanje geweldig, maar het is de vraag of de waardedaling van de huizenprijzen van de afgelopen jaren voldoende is meegenomen. En de pensioenfondsen hebben een enorme stijging van de vermogens gehad versus BNP sinds eind 2012.
Het meeste aandacht kreeg hoe sneu de situatie was voor de jonegren gezien de onderwaarde van hun huis. Zij moeten maar Syriza stemmen.
De Fortuinrevolutie heeft Nederland opgezadeld met de hoogste publieke zorguitgaven ter wereld. Deze uitgaven zijn nog steeds schrijnend laag volgens SP en PVV, maar misschien had de regering een punt om de stijging enigszins een halt toe te roepen. Door de vergrijzing is een enorme verdere stijging te verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten