10 februari 2015

Griekenland, episode 7: Wie geeft toe: Europa of Griekenland?

De schade voor Europa is groot, als men toegeeft. Andere landen kunnen maar op verkeerde ideeën gebracht worden. Podemos etc. 
Overigens heeft Spanje minder bezuinigd dan ze eigenlijk zouden moeten, Griekenland moest  veel meer bezuinigen. Je ziet nu een veel beter economisch herstel in Spanje, terwijl de problemen in Spanje toch heel groot waren: een volkomen uit de hand gelopen bubbel in onroerend goed, die zorgde voor grote waardedalingen, verlies rijkdom en een arsenaal aan werkloze bouwvakkers. Minder bezuinigen dan is voorgeschreven, dat is denk ik wel voor elkaar te krijgen zonder dat Schaüble/ Merkel ontploffen.

Griekenland uit de euro is het einde van het banksysteem, een enorme neergang van de economie. Daarna uiteraard herstel (vergelijk IJsland). Zelfs Tsipras en Varoufakis zeggen dit.
Een en ander pleit voor het scenario van een compromis op het allerlaatste moment voor een zo klein mogelijk deel van het probleem. Kick the can down the road. daar is Europa heel goed in. Van het blikje is nog maar weinig over, zo veel trappen heeft dit te verduren gehad.

Vorige week zagen we eerst Tsipras zijn onderhandelingspositie weggeven: hij zei: nee, we gaan niet uit de euro en we gaan niet de staatsleningen afstempelen. Blijdschap alom op de beurzen.
Toen kwam het ‘charmeoffensief’ van Varoufakis. Onmiddellijk bleek dat geen enkel land een cadeautje wilde geven.

Dus moest er uit een ander vaatje getapt gaan worden. Tsipras zei dat hij zijn verkiezingsprogramma moest uitvoeren. Flinke verzachting van de lasten door de overheidsschulden aan het buitenland en weg met die bezuinigingen en hervormingen. terug met alle ambtenaren, lagere belastingen. Sinterklaas is er een kleine jongen bij. Niets gevaarlijker dan politici die doen wat ze beloven (zoals Bush deed met het binnenvallen van Irak). Griekenland gaat gewoon niet doen wat die Duitse ellendelingen eisen. Nee, ze moeten eerst maar eens de oorlogsschade van € 162 miljard terugbetalen (volkomen onduidelijk hoe men aan dit bedrag komt, anderen reppen over € 10 miljard en dan rente over rente tegen Griekse rente..). 
De schulden aan Griekenland moeten verzacht worden, waarschijnlijk met langere looptijden en aan de groei van het BNP gerelateerde betalingen.
Dat kan. Al piept Greenspan nog zo hard, Europa vindt het goedkoper om steeds maar weer noodverbanden aan te leggen en dat gebeurt dus waarschijnlijk. Tenzij Tsipras echt 100% van zijn verkiezingsmandaat wil uitvoeren, dan is Grexit onvermijdelijk. 

enige links
http://www.bloombergview.com/articles/2015-02-09/tsipras-lays-out-part-of-the-road-map-for-greece (el Erian)
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/8fd55736-ae0a-11e4-919e-00144feab7de.html?siteedition=intl#axzz3RIKFLzps

Geen opmerkingen:

Een reactie posten