Heel langzaam krabbelen de beurzen omhoog op meer optimisme over Europa, men laat Poetin zijn gang gaan en hoopt op het beste met Griekenland, vooral na het bereiken van het compromis vrijdagavond. Selectief is er ook goed nieuws uit Amerika, als men maar geduld heeft, dan komt het weer goed met de winsten, de lonen en de economie.
De rente begint behoorlijk op te lopen in de VS, ook al zijn de recente macrocijfers niet zo goed. De laatste dagen niet, maar sinds begin 2014 daalde de rente fors in het huidige deel van de maand en nu niet. This time is different...De werkgelegenheidsgroei is goed en loongroei kan ineens de kop opsteken en dan ben je als FED te laat ("behind the curve"). De beurzen kunnen niet zonder QE, maar de QE van de eurozone en Japan vervangen keurig die van de VS en het VK. Er lijkt minder reden voor de FED om de ultieme crisisrente aan te houden, het argument van financiële stabiliteit die niet verstoord mag worden door te lage rentes wint kracht. Waarschijnlijk zegt Yellen van de week meer hierover in Humphrey Hawkins Testimony voor huis en senaat. De notulen van de FED gaven angsten voor dalende koersen aan bij renteverhogingen (vooral extreem oplopende lange rente is een angst) en een geworstel hoe je straks van de term 'patient' af kunt komen. Men vond de notulen 'dovish', maar het hielp de obligatiekoersen weinig.
Diverse centrale banken van Emerging Markets zijn de rente aan het verlagen, de afgelopen week deed Indonesië dit. Korea wacht nog even.
De flash PMI's waren goed in de Eurozone, vooral die voor de dienstensector vielen mee. Idem voor de VS. Vooral Frankrijk viel mee. In Japan was er een kleine daling.
In Italië verbeterde het handelsoverschot flink, ook nieuwe orders mooi omhoog.
De loonstijging begint aan te trekken in het VK. Walmart belooft de lonen flink te verhogen tot $9 dit jaar en $10 volgend jaar, dit doet vermoeden dat er meer loonstijging komt in de VS.Zelfs in Japan lijkt er nu enige loonstijging te komen. De rente stijgt in Japan en de bankaandelen zitten in de koppositie qua return in 2015.
In de VS vielen de initial claims voor werkloosheid mee. De indicatoren voor de huizenmarkt verzwakten, zoals het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI. Het aantal nieuwe hypotheken daalt. Housing starts waren iets lager, vergunningen ook. Dat houdt overigens kennelijk de opmars van de koersen van de huizenbouwers niet tegen. Men kijkt door het winterse weer heen.
De producentenprijzen daalden meer dan verwacht (-0,8%), ook de kern PPI ging omlaag (-0,1%). De Phillyfed en Empire survey, de bekendste voorlopers van de ISM, gingen iets omlaag, maar bleven positief.
De opmars van de olieprijzen is even gestopt vanwege wederom hogere voorraden in de VS dan gedacht en ook het verkopen van Warren Buffett van zijn aandelen Exxon deed de olieprijs geen goed. Er waren weer volop verhalen waarom de olieprijs nog lang laag kan blijven.
De groei in Japan over het vierde kwartaal was 2,2%, duidelijk lager dan verwacht. De lagere yen (die overigens niet zo zwak is de laatste tijd) is nu eindelijk aan het zorgen voor een verbetering van het Japanse handelstekort.
Buitenlandse investeringen trekken weer aan in China. Door het Chinese nieuwjaar dat steeds anders valt zijn de Chinese cijfers deze tijd van het jaar lastig te interpreteren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten