Goed nieuws uit Europa: het economische nieuws blijft maar meevallen (hieronder plaatje van economische verrassingen van Citigroup) en er komen steeds meer opwaartse groeivoorspellingen. De lagere euro en olieprijs doen goed werk.
Griekenland moest eieren voor zijn geld kiezen en beloven braaf te zijn. Niet alleen wist Dijsselbloem de gelederen gesloten te houden in volharding dat sinterklaas net geweest is, maar ook zag je op de achtergrond de twee andere spoken voor Griekenland. Mevrouw Lagarde die duidelijk wist te maken dat het IMF zijn centjes nooit kwijt raakt en een glimlachende Draghi die het Griekse bankwezen finaal in de klem heeft.
In de VS verbaasde Walmart met de plannen de lonen fiks te verhogen, van onder $8 naar 9 dit jaar en maar liefst $10 volgend jaar. Overigens lijken zelfs in Japan de lonen te gaan stijgen.
Ook andere indicatoren wijzen op loonstijging
In de VS zie je de geldgroei flink aantrekken na wat zwakte eind vorig jaar (volgens mij een belangrijke reden waarom de groei nu even wat tegenvalt naast opnieuw weer een koude winter, zij het niet zo extreem als vorig jaar).
Er is plotseling weer groei van het aantal huishoudens na een hele periode van nulgroei.
De flash PMI's gaven aan dat een en ander weer verbetert in Europa en de VS, vooral door de dienstensector. De meevaller van de lagere olieprijzen leidt nog niet tot extra bestedingen aan dingen.
Er blijven een hele berg centrale banken de rentes verlagen. Deze week Indonesië. Zuid Korea deed het nog net niet. Maar landen als India en Australië staan in de startblokken voor nieuwe verlagingen.
Een en ander is goed geweest voor stijgende beurskoersen en weer dalende credit spreads. De S&P500 zette niet alleen in nominale termen een all time high de afgelopen week, maar ook in reële termen (vooral ook door de dalende consumptieprijsindex).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten