1 februari 2015

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Scott Grannis heeft een heel betoog waarom je optimistisch over aandelen moet zijn. De Wall of Worry is heel groot. Aandelenkoersen stijgen dan meestal. Dat de FED stopte met QE is een teken van vertrouwen in economische groei. Er is jaren lang een enorm gebrek aan vertrouwen geweest, maar nu is dit gerepareerd via QE.  De markt heeft niet meer zo veel super safe beleggingen nodig.
De TIPS-markt straalt een veel te laag vertrouwen in economische groei uit, absoluut niet in lijn met een potentiële groei van 2,3% of hoger, maar de reële rente is al een tijdje aan het stijgen.
De credit spreads zijn gestegen, maar meer dan de kredietrisico’s zoals gemeten via cds.
Om wat meer rendement te scoren zal je meer risico moeten nemen en dat gaat gebeuren.

(Mijn PSV-indicator geeft natuurlijk wel een waarschuwing, als de beurs zoals vaker in het verleden negatief correleert met de prestaties van PSV, dan wordt de huidige correctie wat erger. Maar zo goed is PSV nu ook weer niet, het is maar en schim van de ploeg die de europacup ooit won en bovendien is het een onzinverband)

Mark Perry Carpe Diem komt ook met zijn broodje tevredenheid: http://www.aei.org/publication/thursday-night-links-8/
Amerika produceert enorm veel olie, is voor 88% zelfvoorzienend zelfs. Het percentage huiseigenaren is terug op het niveau van de jaren 80, voordat overheidspolitiek goede huurders aanzette om slechte eigenaren te worden. De huizenmarkt is nu veel gezonder.


De ARIA indicator van Morgan Stanley gaf de huidige zwakte in de indicatoren goed aan voor de VS. In januari trad een mooi herstel op. Er is niets mis met de groei in de VS.
Het winstseizoen is verrassend goed begonnen in de eurozone. 80% kwam beter binnen dan verwacht. Gemiddeld 6% beter. In de VS slechts 5% beter terwijl daar 75% beter binnen kwam dan de omlaag geprate winstramingen. In Japan kwam slechts 54$ beter binnen dan verwacht, maar dat was dan wel een forse 18%.
Heel voorzichtig lijkt de winstlijn voor 2015 te verbeteren in Europa. Het blijft natuurlijk niks vergeleken met Japan. Een lagere valuta doet wonderen voor de winst in Japan en nu ook Europa.


Plaatje Matejka van JP Morgan. Het lijkt eindelijk beter te gaan met Europa. De IFO omhoog, zoals de ZEW al aangaf. Kredietgroei komt mondjesmaat op gang en dat is een verbetering ten opzichte van de krimp van de afgelopen jaren (economische groei hangt af van het verschil in kredietgroei en dat is nu gunstig in de eurozone)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten