De kerninflatie was met 0,1% opnieuw zeer laag in de VS. Op jaarbasis zwakte de kerninflatie verder af. Ook die van de mediane inflatie volgens FED Cleveland zwakte af.
Er zal wel meer inflatie gaan komen, maar inflatie lijkt nog steeds lager te blijven dan gevreesd werd op basis van de lage werkloosheid en aantrekken van de wereldwijde groei die tot meer wereldinflatie zou moeten leiden en dat straalt ook af op de VS.
zorgen dus over te lage inflatie, bijvoorbeeld http://cepr.net/blogs/beat-the-press/more-evidence-of-inflation-spiraling-out-of-control-core-without-shelter-at-0-8-percent?
Alle reden voor de FED om het rustig aan te blijven doen.
Dat zorgt voor hoge waarderingen in de VS.
FT Alphaville https://ftalphaville.ft.com/2017/05/12/2188550/us-stocks-too-expensive-consider-japan/ meldt dat Japan nu toch wel erg goedkoop is geworden vergeleken met de VS op basis van berekeningen van Aswath Damodaran
grotendeels komt dit doordat het bedrijfsleven in Japan steeds meer spaart, cash aanhoudt en niet meer investeert. Overigens is dat maar goed ook, anders zou de schuldenpositie van de Japanse overheid onhoudbaar worden. de ouderen zijn zo oud dat ze ontsparen en het overschot op de lopende rekening daalt daardoor. Via Abenomics en te veel sparen van het bedrijfsleven zit het toch nog snor met de kredietwaardigheid van Japan. Er wordt daar nog steeds heel wat af gespaard, al is het niet langer door mevrouw Watanabe en consorten, maar door de bedrijven. Die dneken al die cash odig te hebben als de yen weer te sterk wordt en daardoor de winsten op de tocht staan. De Bank of Japan probeert duidelijk te maken dat de yen goedkoop zal blijven en dat ze meer moeten investeren, maar net als in de rest van de wereld is het bedrijfsleven daar nog te bang voor.
Het Japanse bedrijfsleven zag verlies aan exportmarktaandeel aan China en Zuid Korea bij een krimpende interne markt vanwege o.a. vergrijzing. Geen ideaal investeringsklimaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten