De democraten roken bloed, kregen hun speciaal onderzoek naar Russische inmenging in van alles en nog wat, maar zijn voorlopig nog geen stap verder gekomen richting impeachmeant van Trump.
Comey bevestigt het gelijk van Trump om hem te ontslaan. Hij laat Trump bungelen, terwijl hij toch ook krachtig had kunnen bevestigen dat Trump hem dwarsboomde bij het onderzoek naar Flynn of had kunnen zeggen dat Trump alleen maar interesse toonde in het onderzoek, dat hij slechts hoopte dat het snel tot niets zou leiden. Dit overkwam Hillary ook. De ware Trumpaanhanger zou zeggen dat de baas van de FBI aan machtsmisbruik deed/doet.
De wedkantoren zagen de kansen voor impeachment van Trump snel stijgen, maar niet ver genoeg om aan te tonen dat het wedpubliek echt rekende op impeachment.
Impeachmeant is een zeer langdurig, ontwrichtend proces dat zelden leidt tot impeachment. Trump zou dan echt iets ergs gedaan moeten hebben en daar lijkt het voorlopig nog in de verste verten niet op. Er kunnen natuurlijk nieuwe zaken rond Trump gaan spelen die misschien wel ooit echt ernstig zijn, maar de nu aangegeven aanleidingen lijken hier niet aan te voldoen. In ieder geval niet op korte termijn. het onderzoek naar Russische inmenging zal naar men zegt meer dan een jaar duren. Dit is aanleiding voor allerlei mensen bij justitie/FBI om te zeggen dat ze niets kunnen zeggen over Trump en Russische inmenging.
Na de eerste paniekverhalen, komen er nu de sussende verhalen:
Don’t underestimate Trump – Washington Post http://wapo.st/2qyb77J
· The 25th Amendment? Forget It – WSJ http://on.wsj.com/2pZGB4d
· Considering impeachment? Slow down. Washington Post http://wapo.st/2pS7s65
Bob Mueller may wind up rescuing Trump’s presidency – NY Post http://nyp.st/2pSl80T
Ondertussen blijft Trump zeer impopulair bij de meerderheid van de bevolking. De nodige republikeinen zijn hier zeer verontrust over en zien dat als groot gevaar voor hun herverkiezing. Diverse tegenstanders van Trump hopen daarom dat de republikeinen Trump als een baksteen zullen laten vallen en Pence naar voren zullen schuiven. Dat is echter zeer onwaarschijnlijk.
Wat wel waarschijnlijk is, is dat die (terechte) zorgen over herverkiezing de druk zullen opvoeren om politieke successen te gaan bereiken op economisch vlak. Er is nu meer kans dat de republikeinen zich verenigen om belastingverlagingen er door te krijgen, Obamacare te herzien en fikse infrastructuurinvesteringen op gang te gaan zetten.
De markten lijken de nieuwe schandalen rond Trump te gaan behandelen als business as usual. Net als bij zijn verkiezing gaat men eerst heel negatief reageren en dan komt men er op terug (en misschien grijpt men het verhaal op meer kans op reflatie wel aan voor nieuwe all time highs van de S&SP en Nasdaq).
Opvallend is hoe erg men van zijn stuk raakt van een bijna 2% daling van de S&P en vooral ook hoe hard er van alle kanten geroepen wordt: 'buy the dip'
Bijvoorbeeld https://www.iex.nl/Column/263771/Snelcursus-Buy-the-Dip.aspx. (leuke column overigens, inclusief de commentaren). Arendjan Kamp probeert iedereen te bekeren tot de strategie van buy the dip. Deze is sinds maart 2009 zeer winnend. Maar als de echte bear markt komt en je drie keer bij dalingen van 10% bijgekocht hebt, dan ga je je diep ongelukkig voelen. Wie weet komt dan een huilende Arendjan Kamp bij Pauw uitleggen dat hij een beetje dom is geweest en nu ook inziet dat de wereld echt vergaat. Koop dan de dip.
Hoe verder je komt in de bull markt, des te gevaarlijker wordt dat buy the dip kopen.
We hebben nu een dip achter de rug van bijna 2%. Die is koopwaardig in een bull markt. Maar beter is het bij sparen voor het pensioen om van tijd tot tijd los van dips bij te kopen en naarmate je ouder wordt te zorgen voor meer cash en/of gewone vastrentende waarden. En dan niet extra cash inzetten om een minidipje te kopen maar pas bij een echte bear markt die al een tijd bezig is, wanneer je onderbuikgevoel zegt dat je absoluut niet moet kopen en mee moet huilen met de rampverhalen van de experts bij Pauw.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten