15 oktober 2023

het rommelt, maar aandelenbeurzen niet in mineur

 Weer zo´n kansloze rebellie tegen een veel sterkere macht. Na de Wagner groep nu Hamas. Enorme terreur die nog veel zwaarder wordt terugbetaald. Iran probeert Hamas te versterken maar Israël bombardeert de vliegvelden van Aleppo en Damascus. Antisemitisme viert weer hoogtij, terwijl ik dacht dat er wat meer sympathie voor Joden zou ontstaan door de terreuraanslagen. Rampspoed voor Gaza en Israël. Er is een Palestijnse staat nodig(misschien twee), wel veel kleiner dan de Palestijnen rechtvaardig vinden. Olie- en gasprijzen omhoog, maar niet zo veel als gevreesd (totdat Iran er wel in slaagt de oorlog uit te breiden).. Het Palestijnse probleem lijkt voorlopig nog steeds onoplosbaar. Egypte wil Gaza niet helpen. Iedereen is bang voor een stortvloed aan vluchtelingen met Hamas terroristen ertussen.

Rampzalig allemaal, maar niet zo zeer voor de beurzen (net als Oekraïne). Dramatische rentebewegingen verstoren de beurzen nog steeds niet zo erg. De 30-jaar rente in de VS liet afgelopen week uitzonderlijk grote dagelijkse fluctuaties zien. De FED ( de lange rente zorgt voor extra verkrapping en we hebben al veel gedaan om de obligatiebeleggers het leven zuur te maken) en minder vertrouwen lieten de rente dalen, maar de angst voor meer duratie kopen is nog erg groot. Hedge funds blijven maar verder record short obligaties.. Dat stemt hoopvol voor een lagere rente. Er is veel somberheid ingeprijsd. De korte rente blijft volgens de obligatiekoersen boven 3% in de Eurozone en boven 4% in de VS en dat terwijl de alom gepreekte eindrente toch iets als 2% in de EU en 2,5% in de VS zou zijn. Een flinke recessie zou de rente wel lager krijgen, maar dat is uit de verwachtingen gelopen (maar kan nog steeds, al is het gevaar op een diepe recessie kleiner dan het gevaar van langdurig lage groei). De hypotheekmarkt in de VS signaleert dat men helemaal niet in zo'n lange periode met hoge rente gelooft: men vindt een record opslag nodig op de lange rente vanwege de vervroegde aflossingsmogelijkheden die er kennelijk naar de volle overtuiging van de hypotheekmarkt gaan komen.

Het winstseizoen over het derde kwartaal is losgebarsten en men is hierover hoopvol gestemd en de eerste cijfers waren geen teleurstelling bij die hooggestemde verwachtingen.  Samen met enige bullish flattening van de rentecurve houdt dit de beren voorlopig nog koest. Techneuten zien allemaal roze wolken voor het koersverloop in het vierde kwartaal. De steunlijnen houden voorlopig (o wee als ze onverwachts toch gebroken worden). Men ziet positieve theekopjes formaties (o wee als de oortjes breken). Het vierde kwartaal in het jaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is gemiddeld sterk. De nieuwe speaker van het huis in de VS is er alles aan gelegen om via extreme maatregelen de republikeinse agenda van minder overheidsuitgaven door te voeren en Jordan (? nieuwe speaker) is het helemaal eens dat de domme kiezer maar eens moet voelen wat het overmatig spilzieke beleid van de democraten veroorzaakt aan noodzakelijke ingrepen. Geen geld voor Oekraïne en Israël volgens Trump die beledigd is door Netanyahu. Anti Israël is een nieuwe startegie van extreem rechts.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten