19 februari 2010

Is de overheidsschuld van Griekenland en Italië echt zo ontilbaar?


Ik begon te werken als researcher eind 1979 en ben in de jaren darna bedolven onder de verhalen dat de overheidsschuld een onoplosbaar probleem was. Het zou zorgen voor ontilbare lasten. Het zou gegarandeerd verkeerd aflopen. De analyses van Dr. Doom & Gloom , Dr. Mak in die tijd waren top of the bill, het beste van het beste op het gebied van de analyse van de economie.
Nu word ik nog meer bedolven onder dit soort verhalen. De schrijvers hiervan zijn buitengewoon gerenommeerd, zeer slim (zoals Reinhardt/Rogoff, Stiglitz etc.).

Het komt overeen met het verhaal van Han de Jong vandaag (18/2/10) in het FD, waarbij hij uithaalt naar de pessimisten die tegen beter weten in tot in het oneindige hun onheilsverhaal blijven vertellen en de uiteindelijke ramp steeds verder naar de toekomst uitstellen net als de Jehovasgetuigen vanaf 1914 toen de wereld volgens hun moest vergaan.

Als je naar de bijgevoegde grafiek van Morgan Stanley kijkt, dan is de schuldenlast van Italië en Griekenland heel wat beter tilbaar dan in 1994. Je kunt uit de problemen van 1994 komen, zoals Italië laat zien. Dan kun je toch ook uit de problemen van 2010 komen met zijn veel lagere rente dan toen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten