Centrale bankiers beginnen steeds meer solidariteit te vertonen. Na de drieste plannen van de ECB om de rente in de PIGS te laten kelderen, te beginnen aan de korte kant, was Bernanke bereid om Draghi te overtroeven met nog veel royaler monetair beleid. De korte rente blijft nog langer 0 (niet 2014 maar half 2015) en dat doet men zo lang de werkloosheid, gemeten via ruime opvattingen (niet alleen die vertekenend lage 8,1% officieel, maar ook de record lage participatiegraad) te hoog is (men luistert naar het evangelie van Woodford). Men gaat mortgage backed securities kopen tot men er bij neervalt ($40 miljard per maand voorlopig). QE3 is een feit.
De FED is optimistischer geworden over 2013: 2,8% groei in de VS. Dat is prima, als je rekening houdt met het fiscale klif.
Ondertussen moet de Bank of Japan een extra duit (yen) in het zakje doen om de yen enigszins in toom te houden. De zwakte van de dollar noopt de ECB om snel Spanje over te halen steun aan te vragen zodat ze snel leningen in kunnen slaan om de daling van de dollar een halt toe te roepen. De Bank of England is ook in de stemming het pond niet te sterk te laten worden.
De bemoedigende trend van de verrassingen van het macro nieuws via bijvoorbeeld de Citigroup Surprise Indexen lijkt door te zetten, niet alleen in de VS maar ook in Europa, terwijl in Japan de bodem van de ellende van steeds erger tegenvallende macro in zicht moet komen.
Het Duitse hooggerechtshof keurde het ESM goed tot een steun van € 190 miljard totdat politici dat bedrag verhogen (als enige voorwaarde, meer voorwaarden waren verwacht), Merkel riep wel heel erg hard dat Griekenland de euro niet mag verlaten, allemaal goed om het pessimisme over de eurocrisis niet uit de hand te laten lopen.
De Nederlandse kiezer heeft duidelijk gekozen: we willen een combinatie van VVD en PvdA, er zijn geen vier of vijf partijen nodig voor een regering, er zijn geen ongeleide projectielen in de regering nodig die Europa om zeep willen helpen.
Het Stedelijk Museum gaat weer open, Eye is open, het Rijksmuseum gaat straks open: Amsterdam heeft het weer.
Het vertrouwen keert terug in Amerika. NFIB, het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf steeg (o.a. werkgelegenheid). De approval rate van Obama stijgt, Michigan Confidence was stukken beter dan verwacht. Men ziet ineens Obama als net zo vaardig om de economische problemen op te lossen als Romney.
De rente stijgt, de aandelenkoersen stijgen: daardoor gaan de dekkingsgraden van de pensioenfondsen omhoog en hoeft er minder gekort te worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten