20 september 2012

Gundlach vindt China te goedkoop, Grice een ramp


Gundlach had interviews http://www.zerohedge.com/news/gundlach-not-fan-socialism-thinks-apple-over-bought . Wat is zijn boodschap?

Volgens de obligatiekoning staat de rente zo laag dat vastrentende waarden niet veel opbrengst kunnen genereren. Voor het eind van het jaar kan de rente op lange staatsleningen misschien wel 1% stijgen. Aandelen vindt hij ook te duur en moeilijk te beoordelen, al ziet hij wel wat in aandelen met veilige dividenden (veilig is iets als Campbell Soup, niet Microsoft/ technologie).

Pair trades vindt hij interessant, zoals long aardgas short Apple toch 25% opleverde (gas +40%, Apple +15%) of de reflatiegok van koop Spaanse aandelen. Gundlach is een duidelijke waardebelegger die zich wil hedgen tegen opgaande trends van bepaalde (groei)beleggingen, vandaar zijn voorkeur voor pair trades.

De winst met Mortgage Backed Securities kopen vooruitlopend op de FED is gemaakt, daar verwacht hij niets extra meer van. Hij heeft er uiteraard wel van geprofiteerd.

Financials hangen er helemaal van af of Duitsland de rekening van de PIGS gaat betalen. Zo niet, dan wordt het niets met de (Europese) financials.

Het meest uitgesproken was hij over China: Shanghai is bombed out. Daar zit waarde.
Hetzelfde geldt voor (pakketten) bank debts.

QEternity (zoals QE3 tegenwoordig heet, nu het geen einddatum meer heeft): er is geen exit voor de FED, pas als ze alle staatsleningen opgekocht hebben kunnen ze stoppen [PV: idem voor Bank of Japan]


Dylan Grice (Socgen) is het er niet mee eens. Hij denkt dat het met China helemaal mis gaat. samen met zijn compaan Edwards vindt hij altijd al dat van alles misgaat, voor een optimistische verhaal schaamt hij zich zo dat hij er zich naderhand voor verontschuldigt.
De Chinese yuan is super overgewaardeerd vindt hij, ook al is alles goedkoop in China.


Het allerlergste is het plotseling opdrogen van buitenlandse investeringen en het wegsluizen van geld van superrijken naar het buitenland. Daardoor is het overschot op de lopende rekening verdwenen en dat wordt alleen maar erger.

En wat denk ik? Waarde wint op lange termijn (zie allerbovenste plaatje: China is goedkoop, net zo goedkoop als Nederland en dat is onzin, de vorige keren dat dit gebeurde vlogen Chinese aandelen omhoog).
China heeft elke ongeveer 10 jaar een crisis, de laatste was 2008, dus het is te vroeg voor een crisis.
Verder gaf ik al een plaatje met de PE van China en de geldgroei: pas als die aantrekt gaan de PE's omhoog. Een ruimer monetair beleid gaat dan tot hogere PE's leiden. Voorlopig is de PBoC niet echt scheutig met renteverlagingen en porren richting banken om wat meer krediet te geven via dalingen reserve requirement ratio etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten