Gisteren kwamen Jason Benderly en Karsten Valgreen van Applied Global Macro research langs en zij hadden een heel pakket mooie grafieken.
Bovenstaande grafiek maakt plausibel dat de consumptie in de eurozone gaat verbeteren omdat de inflatie zo gedaald is, o.a. door de lagere oliieprijzen. Dat werkt nog een jaar door in betere reële consumptie.
Ondertussen zijn de oleiprijzen flink gestegen in euro's, maar dat duurt een hele tijd, bijna een jaar voordat dit de inflatierpet echt bederft volgens Valgreen.
De voorraadcyclus gaat ook een handje meewerken.
De lage euro is goed voor betere export. Dit zal vooral zo zijn als de ISM weer aantrekt. Dat is ongeveer 70-80% kans volgens Valgreen. Ze hebben inderdaad redelijk sterke argumenten hiervoor.
De credit crunch in Europa is aan het verminderen door LTRO, de drie jaars leningen van de ECB aan de banken en door de recente daling van de rente in Zuid Europa. Als Draghi dit kan vasthouden, levert dit ook een positieve bijdrage. Zo niet, dan wordt een deel van de bovenstaande gunstige factoren ogedaan gemaakt.
Die inflatiehulp in het bovenstaande plaatje is vooral gunstig voor de kernlanden van de eurozne en veel minder voor Italië/Spanje waar door hogere BTW de inflatie is gestegen. D.w.z. betere groei in Europa maar deels op de verkeerde plekken, alhoewel we in de Benelux liever hier wat meer groei hebben dan elders.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten