De FED zorgde voor het belangrijkste goede nieuws: QE3 komt, $85 miljard per maand, waarvan $40 miljard aan opkopen hypotheekleningen (MBS) en $45 miljard Operatie Twist. De rente wordt tot minstens half 2015 op 0 gehouden (was eind 2014) en de belegger mag er op rekenen dat zo lang werkloosheid te hoog is/ participatiegraad te laag de FED doorgaat met QE3 en lage rentes.
Karlsruhe keurde het ESM goed met nauwelijks voorwaarden.
De inflatieverwachtingen stegen, beurzen liepen hierdoor op en daardoor steeg ook de lange rente behoorlijk. De dollar werd hierdoor erg zwak, niet alleen tegen de euro, maar ook tegen de yuan. De goudprijs ging omhoog.
In Amerika kromp de industriële productie, stegen de initial claims voor werkloosheid (door de orkaan ISAAC), liep de inflatie 0,6% op door de hogere olieprijzen, maar de kerninflatie bleef op een lage 0,1%. De producentenprijzen stegen 1.7%. Het vertrouwen van het bedrijfsleven liep flink op (universtieit van Michigan, NFIB midden en kleinbedrijf). De retail sales stegen een nette 0,9%. De handelsbalans verslechterde een beetje, dat was veel beter dan verwacht gezien de hogere olieprijzen en Europa.
Het vertrouwen van het bedrijfsleven steeg in Frankrijk, de industriële productie groeide 0,2%. In Italië kromp deze slechts 0,2%, minder dan de 1,3% de maand ervoor.
In China viel de industriële productie tegen, retail sales groeiden te weinig, de kredietverlening trok wel aan. Wen zei op het World Economic Forum dat China op koers lag voor 7,5% groei met de komende overheidsinvesteringen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten