30 mei 2013

rentepaniek en Japan krijgt de schuld: een Minsky moment

De rente markt is buitengewoon volatiel aan het worden. Rentes schieten omhoog, niet alleen op veilige staatsleningen maar vooral ook op minder veilig geachte staatsleningen. Vanavond moest bijvoorbeeld Mexico het ontgelden. Dat is slecht nieuws voor Spanje en Italië en vooral Griekenland.

Hoe kan het dat de rente op Amerikaanse staatsleningen zo hard aan het stijgen is, terwijl de trojka (de FED, Peoples Bank of China en Bank of Japan) gewoon doorkoopt. De trojka bezit zo ongeveer alle Amerikaanse staatsleningen. Normale beleggers kopen geen Treasuries (ze gaan ze short).

De markt gelooft niet meer dat de trojka eeuwig door blijft kopen. 2% rente is niet meer hoog genoeg om het risico op te vangen van de enorme volatiliteit in de rente.
Die volatiliteit komt overwaaien uit Japan. Die vermetele Japanners zenden de rente omhoog terwijl Kuroda relatief vier keer zo veel leningen belooft te kopen als de FED. Kuroda beloof de rente minder volatiel te maken. Dat was een veel te vage belofte.
Als in Japan de rente niet laag gehouden kan worden met QE, dan hoort het helemaal niet te kunnen in de VS.

De speculators putten moed uuit de ontwikkelingen en Japan en gaan short. Vorige week zagen we een stijgende rente en dalende beurzen. Dit dreigt vaker te gaan gebeuren. Dit brengt het geloof in het nut van QE in gevaar.
Ineens realiseert men zich dat de rente niet eeuwig zo laag kan blijven: een Minsky moment?
De reële rente kan ook omhoog.
   
    In absolute zin is de rente nog steeds laag en in lijn met de gemiddelde rente op terasury bills.                                                                                                             

Geen opmerkingen:

Een reactie posten