30 juni 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het vertrouwen kwam weer wat terug op de beurzen en de rente daalde aan het eind van de week wat, nadat de nodige centrale bankiers hun uiterste best hadden gedaan de markt te overtuigen dat ze de eventuele vermindering van QE te negatief uitlegden en niet zo veel stijging van de korte rente moesten inprijzen. Ook het economische nieuws was redelijk positief.

Ondanks de winstwaarschuwingen gingen de verwachte winsten de afgelopen week  eerder omhoog dan omlaag in de VS (die gunstige trend gaat tijdelijk breken denk ik). Nieuwe orders + 3,6%, initial claims -9000, personal income +0,5% waren gunstige cijfers. Pending home sales + 12,5% op jaarbasis en accelererend; dit kan slechter worden door de hogere hypotheekrente, maar het zijn vooral de herfinancieringen die naar beneden duiken, niet de hypotheekaanvragen voor de koop van een huis. De Chicago PMI, vroeger als belangrijke voorloper gezien van de ISM, dook 7 punten omlaag. University of Michigan vertrouwen schoot omhoog.
De groei over het eerste kwartaal werd 0,6% naar beneden herzien naar 1,8%. dat is voor een derde aangave een flinke herziening. Consumptie werd naar beneden gesteld, vooral die van diensten. ook investeringen bleken iets lager te zijn (inclusief voorraadbijdrage).

In Duitsland ging de IFO iets omhoog en deze wijst op een redelijke groei in Duitsland. De detailhandelverkopen herstelden 0,8% in mei na de teleurstellende 0,1% daling over april.

In Japan was het economische nieuws goed, vooral orders voor de bouw waren fors (26%) hoger. Men juichte ook dat de inflatie nar 0% was gestegen (einde deflatie hopelijk).

In China lijkt de interbancaire rente getopt te hebben, maar de leiders geven aan dat de groei duidelijk lager is dan men eerst dacht en dat kwaliteit van de groei belangrijker is dan de hoogte. Met de winsten van de industrie gaat het weer goed, ondanks de dalende producentenprijzen bij een loonstijging van 12%.

Er is onrust op markten omdat een gespreide portefeuille van obligaties en aandelen behoorlijk naar beneden ging vanwege de plotseling positieve correlatie. Men zit minder goed gespreid dan gedacht, het risioc is groter dan berekend.

1 opmerking:

  1. I couldn't refrain from commenting. Very well written!

    Also visit my blog binary options demo account

    BeantwoordenVerwijderen