13 juni 2021

goede tijden kennelijk nog niet op

Hoger dan verwachte inflatiecijfers hebben de stemming op de beurzen niet gekeerd. Sinds mei loopt de ingeprijsde inflatieverwachting weer terug. De rente daalt, ook nog eens omdat men lagere economische groei in het verschiet ziet. Biden is nu al een lame duck president, die nauwelijks nog iets door senaat kan krijgen, nu de democratische senator van West Virginia hem behoorlijk in de steek laat. Geen nieuwe fiscale stimulering van betekenis dus. De gestegen olie- en voedselprijzen gaan de consumptie flink afremmen. Men vindt auto's te duur om nu nog te kopen, idem voor huizen. Republikeinen verliezen al hun vertrouwen. Niet goed voor economische groei.  De FED moet gaan waarschuwen dat ze over enige tijd gaan praten om toch de QE te gaan verminderen. De Chinese centrale bank verkrapt verder, waardoor diverse prijzen van grondstoffen verder zullen kelderen (lumber is al bijna 40% van top).

Ondertussen worden de chartisten weer nog wat meer opgetogen. ARKK, het wonder tech fonds van Cathie Wood, lijkt weer te herstellen na de nodige klappen dit jaar. Financials toch goed ondanks de lagere rente, oliefondsen omhoog op hogere olieprijs. Tech herstelt. 

Men is meer aan het schrijven dat productiviteitsgroei erg gaat meevallen, dat men meer gaat investeren. Monetair beleid is voorlopig nog soepel genoeg voor stijgende koersen.

Wat bedreigender voor de lange termijn is dat men meer aan het schrijven gaat dat ongelijkheid van inkomens de groei drukt. De rijkste 1% spaart te veel en investeert te weinig, zorgt alleen maar voor financiering van armste 90% en overheid die daardoor te veel schulden krijgen. D.w.z. belastingen omhoog voor de rijken via vooral verminderen van loopholes, verschuiven van inkomen naar buitenland etc. Nog meer geld naar de rijkste 1% is niet meer productief, iets dat bijna een dogma is en was voor republikeinen, reden waarom ze zo in Trump geloofden. De tijdgeest gaat echter onverbiddelijk naar hogere belastingen voor de rijken, hogere lonen en een groetere overheid. Voorlopig zet dit de koersen nog niet onder druk. Maar volgens ons boek gaat een en ander rond 2024 fout. Te veel schulden, onrust. China groeiet onvoldoende en annexeert Taiwan. Onregelmatigheden vanwege de klimaatcrisis. Socialistische Marxistische agenda plotseling te doldriest ingevoerd in diverse landen . 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten