31 maart 2024

Goldilocks regeert nog

 Het inflatienieuws werd weer wat vriendelijker, vooral de onderliggende analyses hielden de moed er in dat FED en ECB de rente in juni of eerder (ECB) gaan verlagen. Huurdaling in de VS lijkt gegarandeerd en lagere prijzen voor tweedehands auto´s plus erg lage geldgroei helpen ook. Goed inflatienieuw uit Frankrijk.

De leading indicators liepen voor het eerst in bijna twee jaar eens op in de VS. Ook de PMI voor de  industrie van China  duidt op meer groei (vooral van de export'). De groei is wereldwijd nog te laag, dus tekenen van meer groei zijn gunstig voor beurzen..

Alom optimisme op de beurzen, de magnificent seven zijn duur, maar het kan nog duurder worden leert de historie. Het wordt tijd dat de waarde-aandelen het beter gaan doen en zowaar, daar zijn aanwijzingen voor. 

Het sentiment is overdreven optimistisch, maar in een stevige bull markt leidt dat niet zo snel tot koersdalingen. Uiteindelijk moet het natuurlijk wel omlaag. In deze fase van de cyclus horen de koerswinstverhoudingen te dalen, maar hogere winstverwachtingen horen de beurzen dan toch in het zonnige gareel te houden.

Ray Dalio had sombere verhalen over China op de wat langere termijn. Ook volgens Xi zijn ze toe aan een honderdjarige storm, een periode van turbulentie en ontevredenheid die om de honderd jaar moet voorkomen. Niet alleen in China overigens. .Er zijn veel te veel schulden en het oude succesmodel werkt niet meer, de nieuwe schulden zijn niet meer zo productief als in de periode voor Xi (sinds Deng). Het waardesysteem verandert van it is glorious to be rich naar Marxistische solidariteit. Dat creëert veel onzekerheid. De demografie is ongunstig en men gaat veel te vroeg met pensioen (53 jaar) en men wordt te oud (gemiddeld 84) om zo lang die massa niet werkenden te ondersteunen. Innovatie wordt gehinderd door onvrijheid, onduidelijkheid over van alles en nog wat. Huizen, aandelen en andere beleggingen/ verzamelingen worden niet meer waard. Klimaatproblemen en veel meer benodigde zorg voor ouderen verergeren de schuldenproblemen (al kan dit wel zorgen voor extra groei).  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten