Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
30 september 2010
Drie vier drie versus twee vijfentachtig
Dat is waar de AEX volgers het maar over hebben en niet waar wij het over hebben aan de desk (dat is twee vijfentachtig, wij somberen over de lage dertigjarige rente, iets waarmee ze in de VS zo blij mee zijn, maar pensioenfondsen in Nederland niet. Die ellendeling van een Bernanke zou volgens geruchten van RBS gaan garanderen dat de rente niet boven een bepaald niveau komt, net als de FED in de jaren veertig ook deed. De putoptie van Bernanke moet zorgen voor een 0,8-0,9% lagere rente dan anders volgens RBS en heeft een looptijd van ongeveer anderhalf jaar. Gisternacht is eindelijk aan twee aartsduivinnetjes (Yellen en Raskin) stemrecht gegeven bij de FED door de senaat, dus niets staat bij de FED een grote meerderheid voor de Bernanke put nog in de weg. Goldman Sachs vond vanmorgen 0,4% wel genoeg als waarde van de Bernanke put: 2,5% zagen zij als het dieptepunt van de cyclus voor de tienjaarsrente in de VS bij een huidige fair value van 2,9%. Dat was de kop van hun populaire dagelijkse beslommering over de wereld)
De AEX is lui. De S&P500 en de MSCI World index zijn al lang doorgebroken. Tostrams ziet een mooi najaarsoffensief voor de beurzen. Tussentijdse verkiezingen zijn in 82% van de gevallen goed voor betere koersen en al dat geschrijf dat de republikeinen aan het winnen zijn gaat er in als koek als er een democratische president is.
In de VS is er dus al wel een signaal gegeven dat de aandelencorrectie voorbij is en dat we in de gunstige fase EF van de vierjaarscyclus zitten. In die fase ben je net gewend dat aandelen niet omhoog gaan omdat het macroverhaal minder goed was dan je dacht en dan loopt ineens de beurs omhoog.
Vandaag worden de beren bevestigd dat Ierland echt failliet is in het stress scenario en Spanje definitief niet AAA en dan valt ineens het economisch nieuws in de VS mee (lagere initial claims werkloosheid, de voorwaarschuwing voor de ISM vanuit een hogere Chicago ISM). Dus zegt men ineens dat zulke verliezen in Ierland goed zijn voor de transparantie en de onzekerheid vermindert.
Het doodskruis is bijna verleden tijd en wordt net als in 2004 (volgende week? Uiterlijk eind oktober!) ingeruild voor het gouden kruis in de VS (een stijgend vijftigdaags gemiddelde breekt uit boven tweehonderddaags gemiddelde).
Drie vier drie wankelt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten