Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
21 september 2010
Morgan Stanley ziet meer groei en hogere winstmarges
Om een beetje de vinger aan de pols te houden voor de groei van de investeringen laat ik me een stroom analyses van het team van Morgan Stanley welgevallen dat de Europese kapitaalgoederenindustrie volgt. Deze analisten zijn behoorlijk bullish voor de winstgroei (iets minder voor de koersontwikkeling omdat de relatieve koerswinstverhouding aan de stevige kant is).
De consensus gaat uit van te weinig groei in de relevante wereld (het Westen plus 30-40% omzet uit/naar opkomende landen) en van een twee procent dalende in plaats van stijgende winstmarge.
De groei in Europa/VS zou best wel eens laag kunnen zijn in 2011 (1-2%), maar die in opkomende landen is minstens 6%, waardoor er toch sprake zal zijn van flinke groei van de investeringen. (zie plaatje voor de groeiscenario's van Morgan Stanley).
Per saldo lijken de winstvoorspellingen van Philips en Siemens zoals afgegeven door de directie te voorzichtig te zijn (voor Philips ligt dat erg voor de hand: de nieuwe baas wil het beter doen dan het uitgestippelde pad vanwge zijn gunstige invloed). De groei in de wereld zal niet de 3,6% zijn van Global Insight waarmee bijvoorbeeld Siemens rekent, maar 4,2% in 2011 en in 2012 zal de groei nog iets hoger zijn, 4,4% volgens Morgan Stanley. Als de aandelenmarkt voor 2011 net als Morgan Stanley dezelfde wereldgroei als in 2010 neemt voor 2011 en iets hoger voor 2012, dan is dat zeer bullish voor de beurs.
De winstmarges zouden dan verder moeten stijgen van de huidige niveaus.[mijn commentaar: winstmarges pieken gewoonlijk pas las de bezettingsgraad weer enigszins normaal is en de loonstijging niet langer onder de productiviteitsstijging ligt].
Hogere winstmarges en hogere economische groei zouden dan vooral Philips en Siemens helpen.
Samenvattend, Morgan Stanley baseert optimisme voor de kapitaalsector in Europa op:
1.wereldgroei beter dan consensus
2.met 1-2% in westen en 6% in EM waarbij 30-40% van omzet uit Emerging Markets komt, kom je een heel eind
3.bij Philips etc helpt technologiesubstitutie omzet sterk (vooral LED lampen bij Philips; misschien kun je nucleaire activiteiten van Sandvik ook hieronder scharen)
4.in Emerging Markets groeien investeringen in capital equipment harder dan BNP
Bij Siemens en Philips spelen ook de enorme 40% groei naar medische apparaten etc vanuit China een prettige rol [maar pas op voor jugaad van goedkope hartmonitoren e.d.]
N.B. ik heb privé enkele aandelen Philips.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten