In het programma Kassa rekende men zich arm. Voor enkele grote pensioenfondsen gaven ze aan hoe veel pensioen er gekort zou gaan worden in de komende jaren. Dat werden bedragen tussen € 15.000 en € 37.000 voor een modaal inkomen. De kortingen werden al als bijna zeker voorgesteld. Met bijbehorende deskundige die ging foeteren op het beleggingsbeleid en die arme meneer Riemens als zondebok, schietschijf voor commentaar namens de bedirjfspensioenfondsen. Ook bejaarden werden ten tonele gevoerd die braaf hun pensioenpremies hadden betaald en daar wel wat voor terug wilden zien. Niet indexeren voor inflatie? Wie moet ik dan voor het gerecht slepen.
De bejaarden worden enorm voorgetrokken in de kortingsplannen. De jongeren moeten de gaten dichten, maar dat is niet goed genoeg in de ogen van de bejaarden. Dadelijk gaan de babyboomers met pensioen en dan moeten de jongeren in opstand komen. Dat worden de nieuwe zondebokken. Waarom moet de jeugd zo veel betalen voor die bejaarde babyboomers? Het zal steeds erger worden. In de VS weet men het al: de pensioenlasten zijn nog niet zo erg, het zijn de medische lasten en de zorglasten die pas echt veel geld kosten. Daar moet flink in gesnden gaan worden.
Dat gaat natuurlijk gebeuren, ook in Nederland.
Wat gaat er waarschijnlijk gebeuren? De pensioenfondsen komen er de komende jaren weer redelijk boven op en de zorgen over afstempelen zullen afnemen. De zorgen over korting op zorg en hogere medische lasten zullen opkomen, waardoor de zorgeloze oude dag voorlopig weg is.
Die lage rente van nu gaat echt wel weer weg. Net als dik een jaar geleden was het duidelijk dat de markt ongelijk had: de credit spreads waren idioot hoog en die zouden hoogstwaarschijnlijk flink moeten afnemen. Men durfde hier niet goed op in te zetten, want de prijzen op de markt die stonden er toch niet voor niets. De markt is efficiënt en de marktprijzen voor credits waren toch het meest objectief denkbare. Dat was vorig jaar duidelijk niet het geval. Zo is het ook met de huidige extreem lage rentes voor lange en korte leningen. Die blijven echt niet tot de oneindigheid zo laag. Die lage rente kan best nog een paar jaar aanhouden, maar toch echt geen 10+ jaar. Daarvoor wordt veel te veel ingezet op monetair stimuleren en verhogen van BTW. We krijgen of stagflatie over enkele jaren of een veel betere economie. Dat laatste is volgens mij en Ter Veer verreweg het meest waarschijnlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten