27 september 2011

Kaku en het neutrinodeeltje dat Einsteins relativiteitstheorie op de tocht zet

Michio Kaku (Has a Speeding Neutrino Really Overturned Einstein?), al erder door mij beschreven naar aanleiding van zijn visie op technologie in de toekomst (straks zien we overal internet, zitten we vol chips, wordt nanotechnologie zeer belangrijk, komt er een medische revolutie (enorme sterfteverliezen voor pensioenfondsen, omdat hartkwalen en kanker behoorlijk effectief besreden kunnen worden) etc), had in de Wall Street Journal een commentaar op dat neutrinodeeltje dat sneller weggeschoten leek te zijn dan de snelheid van het licht.
Als dat waar zou zijn, dan deugt de theorie van Einstein niet meer. Ook Kaku's theorieën mogen gedeeltelijk in de vuilnisbak.
Kaku is voorlopig nog niet onegrust, er zijn al zo veel claims geweest dat Einstein een prutser was (vooral de nazi's vonden dit) die onzin bleken te zijn. Nu zal dat wel weer het geval blijken te zijn. Tot op heden hebben alle empirische onderzoeken de theorieën van Einstein bevestigd.

Maar als die 15.000 onderzochte neutrinotjes echt veel harder gingen dan het licht (wel 1/60 miljoenste van een seconde over 700 kilometer), dan zwaait er wat. Dan worden al die scienfictionverhalen waar met time warps en andere onzin. Einstein had verzonnen dat als materie de snelheid van het licht ging benaderen dat de tijd dan veel langzamer zou gaan, materie zwaarder wordt en platter (tot op heden klopte dat in de proeven).
Als je sneller gaat dan licht, dan gaat de tijd terug en wordt je lichter dan 0 gram en je krijgt een negatieve omvang van je lijf. Dat is onzin vond Einstein, maar kennelijk zijn we bij de koningin in Alice in Wonderland die toch wel zes onmogelijke dingen zag voordat ze aan het ontbijt toe was.
Die neurinotjes maken het ineens onzeker of E=MC2, we weten niet meer hoe ver sterren van ons afstaan, wanneer de oerknal was, atoombommen en kerncentrales werken dan toch echt anders dan we nu denken, dat dateren met koolstof kan ook in het vergeetboek.

Ik heb er leedvermaak over. Natuurkunde is kennelijk net zo onzeker als economie. Men weet niet meer zeker welke wetten gelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten