8 september 2011

Anna Hazare de nieuwe held van corruptiebestrijding: India wint door nee te zeggen tegen rekeningen van $ 80 voor toiletrollen


Bestrijden van corruptie stond tot een jaar geleden nog erg laag op de politieke agenda in India. Al 40 jaar houden politici met succes de creatie van een anticorruptie departement tegen.

Door de acties van de 74-jarige Anna Hazare, een soort Gandhi look a like) is daar plotseling verandering in gekomen. Hij kreeg steun van de rechterlijke macht en belangrijker, veel media-aandacht en steun vanuit de middenklasse. Via hongerstakingen kreeg hij steeds meer aandacht door corruptie aan de kaak te stellen. Het meest treffende voorbeeld was de chaos bij de Commonwealth Games, waar men zonder blikken en blozen rekeningen van $80 voor toiletpapier in rekening dacht te kunnen brengen. Ook het telecommunicatieschandaal, waar de overheid voor een habbekrats mobiele telecomspectra verkocht had, goedkope appartementen voor politici, dat accepteert men ineens niet meer als iets waar niets tegen gedaan kan worden.

De politici hebben zich verkeken op de reactie van de middenklasse. Dat had men niet verwacht, maar als men de geschiedenis van Europa na de Industriële Revolutie had nagelezen, had men toch niet zo verrast moeten zijn. Na 1800 in Europa en na 2000 in India is men er langzaam van overtuigd geraakt dat men door hard erken vooruit kan komen en dat het fatalisme dat er toch nooit iets verandert overboord moet zetten. Dus men gelooft wel dat men corruptie kan bestrijden, ook al raakt men dan de hoogste kasten.

De middenklasse werkt voor zijn geld en zo niet dan krijgt hij niets/ wordt ontslagen. Dat geldt niet voor ambtenaren die voor het leven benoemd worden. In India zegt men dan ook dat India alleen ’s nachts groeit, als de overheid slaapt. De middenklasse eist waardigheid op en neemt het niet meer dat ze als minderwaardig door de politici/ ambtenaren behandeld worden.

Het onvoorstelbare voor politici is nu gebeurd: er staan politici en CEO’s terecht die zich te overduidelijk aan corruptie hadden bezondigd en dat allemaal vanwege het ongekende doorzettingsvermogen van iemand die voor een oude sok werd aangezien: Anna Hazare.

Bron: India Says No to $ 80 Toilet paper (Wall Street Journal, 3 september 2011, Gurcharan Das)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten