29 september 2011

Goldman Sachs: Deleverage extra groot in landen met dalende huizenprijzen


Hoe harder de huizenprijzen dalen des te erger zal de schuldenafbouw van de particuliere sector moeten zijn. Op zich betekent dit dat het tempo van de deleverage in Amerika veel minder kan worden nu de huizenprijzen weer stijgen.
Nederland zit niet in het plaatje, maar de huizenprijzen in Nederland horen bij de grotere dalers in de wereld.
Nederland hoort samen met Spanje, Griekenland, Ierland in het rijtje met zo’n slechte huizenmarkt dat we schulden moeten afbouwen.
Dat is vermoedelijk de hoofdreden waarom de economische groei in België met zijn gezondere onroerend goed markt zo veel beter is en blijft dan in Nederland, ook al heeft België geen regering en veel te veel staatsschuld en geen aardgas.
Ook heeft België veel minder grote pensioenfondsen. De verliezen van de pensioenfondsen tasten daarom in België het consumentenvertrouwen niet zo aan. Nederlanders dachten dat ze nauwelijks extra voor hun pensioen hoefden te sparen want de pensioenen waren veilig en het eigen huis werd elk jaar veel meer waard, maar nu vindt men ineens dat men meer moet sparen om pensioentekorten en dalende huizenprijzen op te vangen. Kortom, men kan in Nederland de hypotheekrenteaftrek niet meer laten vallen, dat is te slecht voor de huizenmarkt en vooral voor de banken met eventuele verliezen op hypotheken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten