De bedoeling is voorspellingen te geven voor trends die onderschat worden door de markt.
Dat was de bedoeling van Byron Wien, de grote voorganger in 10 voorspellingen die bij hem inderdaad vaak verrassend zijn geweest. Zijn lijstje dit jaar http://www.blackstone.com/news-views/details/byron-wien-announces-predictions-for-ten-surprises-for-2013
Mijn lijstje
1. Na een zwakke eerste helft trekt de economische groei in de VS fors aan, tot 3%+. 3,5-4% groei in 2014 is daarna goed mogelijk.
2. Volgens verwachte QE en de presidentcyclus is een S&P500 van 1620-1650 mogelijk eind 2013, zo blogde ik al enkele dagen geleden. Daarbij hoort volgens de vierjaarscyclus 2013 volatieler te zijn dan 2012, d.w.z. een tussentijdse correctie van 10-15% of erger is mogelijk, maar daarna dus een prachtig herstel.
3. Spanje zou later in 2013 wel eens positief gaan verbazen. Frankrijk zou best wel eens mee kunnen vallen. Portugal dreigt het nieuwe zorgenkindje te worden in Europa.
4. Fight the FED. Over enige tijd kan de FED onder grote druk komen vanwege te veel QE zonder horror exitscenario. Na ongeveer half 2013 kan de kerninflatie tegenvallend stijgen door stijgende arbeidskosten per eenheid product en huurstijgingen. De markt zal dan gaan vrezen dat de inflatie eerder dan eind 2015 boven 2,5% komt, ook eerder dan dat de werkloosheid onder de 6,5% komt.
5. Japan zal zijn omgekeerde Volcker moment zien: deflatie zal inflatie worden en na 2014 te veel inflatie. In den beginnen zal men dit zien als goed nieuws voor Japanse aandelen en slecht nieuws voor de yen.
6. Emerging Markets zullen het het beste doen in 2013. Het beleggingsvertrouwen keert terug in China. Brazilië en China zullen het beter doen dan nu verwacht. Inflatie zal geen probleem zijn in de meeste landen en zorgen voor ruimer monetair beleid.
7. Het VK zal te maken krijgen met een downgrade van de overheidsschuld. AAA staatsleningen zullen hierdoor schaarser worden (er zijn minder AAA landen en die landen geven volgend jaar minder nieuwe staatsschuld uit).
8. Credits zullen te maken krijgen met meer downgrades en defaults dan in 2012. Inflows van beleggers zullen verminderen en de vraag van bedrijven zal toenemen. Dit is een contrast met het genoemde onder 7.
9. Het deflatoire denken sinds de kredietcrisis gaat langzaam plaatsmaken voor inflatoir denken. Dat betekent dat de correlatie tussen aandelen en staatsobligaties minder negatief, misschien zelfs ongeveer nul wordt. De reéle rente hoort dan te stijgen (zie mijn blogpost over verband). Een en ander betekent dat het FED-model geleidelijk terugkeert als stuur voor aandelen in misschien 2014.
10. De Great Transition begint van steeds lagere lange rentes (1981-2012) naar tiental(len) jaren met stijgende trend. 30 jaar euro swaprente kan stijgen tot boven 2.7%, misschien boven 3% (maar dat lijkt meer iets voor 2014) 30 jaars rente op Amerikaanse staatsleningen kan naar 4%+.
Overigens staan de stellingen van vorig jaar over de eenkindpolitiek in China en de Apple tv nog overeind. http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2013/01/evaluatie-10-voorspellingen-voor-2012.html
Dat voorspellen van een hogere rente was een moeizame zaak in de afgelopen jaren, iedereen deed het en het werkte niet. Nu is iedereen nog meer vastbesloten in die voorspellingen. Ik zwicht en ga mee met die voorspellingen. De UFR van 4,2% is misschien te laag (en de pensioenuitkeringen worden onterecht verlaagd).
Een hogere goudprijs voorspellen is ook populair vanwege de absurd lage reële rente, de populariteit van de goud-ETFs en de enorme hoeveelheden QE, maar gezien de stijgende rente, pogingen de vraag in te dammen door India (goudimport is 80% van tekort lopende rekening) en de lage groei van de Chinese valutareserves is dit een hachelijke zaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten