De FED ziet met lede ogen aan dat de rente omhoog aan het schieten is. Na uitgebriede communicatie dat ze de rente niet verhogen tottdat de werkloosheid onder 6,5% is gedaald (tenzij de inflatieverwachtingen uit de hand lopen en de PCE inflatie boven het niveau van 2,5% komt).
De hoofdoorzaak hiervoor zijn de stijgende aandelenbeurzen vanwege het akkoord over het fiscale klif en nieuwjaarsoptimisme.
Maar de FED zelf is ook voor een behoorlijk deel schuldig aan het oplopen van de rente. EErst wekte Bernanke de indruk dat hij behalve een loslopend projectiel de zaken goed oder controle had en dat iedereen nog enorme QE wilde totdat die 6,5% werkloosheid binnen bereik is gekomen.
Toen kwamen de notulen, waarbij men ineens kon lezen dat niet iedereen QE tot in het oneindige wilde, er was meer dan een afvallige van de rechte QE-leer, er waren diverse anderen. Bernanke vindt terecht dit gedrag abject. Als je de markten wijs kunt maken dat je elke maand $85 miljard QE kunt verwachten en dat je daar op kunt bouwen, dan houd je de rente extreem laag. Twijfel hieraan zaaien stopt de rentedaling.
Deze week hield Bullard zijn verderfelijke interview waarmee hij de uitgekiende strategie om de amrkt 100% zaker te laten zijn van heel veel QE ondermijnde met de opmerking dat 7,1% werkloosheid toch echt wel genoeg was om te stoppen met QE en dat is binnen bereik want hij gelooft in verdere daling van de werkloosheid. Ex Fed-gouverneur liet ook wat dissidente geludien horen.
Een en ander heeft ervoor gezorgd dat de markt niet meer zo zeker is van oneindige QE. De markt dreigt de kluts kwijt te raken over de QE-strategie. Natuurlijk moet je eerst stoppen met QE voor je over kunt gaan tot renteverhogingen.
Ik kan me zo voorstellen dat steeds meer FED-leden wat ongeruster worden over QE nu de kredietgroei aantrekt (zie post goed nieuws afgelopen week) en de huizenmarkt aantrekt. De rapen zijn pas echt gaar als men op grote schaal zijn hypotheek gaat herfinancieren omdat de rente zo laag is en de banken iets guller worden met hypotheken nu de prijzen van de bodem los zijn. Door gaan met QE gaat goud kosten bij flink stijgende rentes en de positieve invloed van QE op de economie wordt steeds onduidelijker. De inflatieverwachtingen zijn veel hoger dan bij vorige QE-periodes.
Zo lang de aandelenvigilantes niet piepen lijkt het aantrekkelijk minder scheutig met QE te worden, vooral nu de bond vigilantes hun obstructieve acties zorgen voor hogere rentes.
Het lijkt erop dat de rente eerst wat moet dalen uit zorg om het fiscale uitgavenklif en schuldenplafond. Dan moeten de aandelenvigilantes nog wat keren $85 miljard afpersen van de FED om daarna knarsetandend toe te zien dat er maar $40 miljard QE per maand komt.
Als de markt banger wordt voor inflatie, dan zit de FED met enorme problemen. Nu is de markt banger voor deflatie, maar bij voldoende grote inflatieangst, dan moet de FED zelfs QE terugdraaien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten