28 januari 2013

fasen bull markt volgens Birinyi en de vierjaarscyclus

De vier fasen van de bull markt volgens Birinyi via
Birinyi denkt dat we pas vooraan in de exuberance fase zitten, die hoort minstens 20% te worden en wie weet wel 40%.
 
Dit komt behoorlijk overeen met de fasen in de vierjaarscyclus
Aandelenkoersen reageren op andere groeiverwachtingen (van economie en winsten) en de veranderende disconteringsvoet hiervan (door de rente, inflatie, onzekerheden).


In de eerste fase van de bull markt gaan beide factoren omhoog. Maar er is grote afkeer, ongeloof om te kopen. Dat is de reluctance fase.

In de tweede fase gaan de winstverwachtingen minder omhoog en er komen nieuwe onzekerheden dan wel inflatieangsten of andere zaken die nopen tot hogere disconteringsvoeten (zoals koerwinstverhoudingen die dan dalen).
Dan komt er een fase dat men het gewoon vindt dat de recessie voorbij is, maar de winstgroei geen inhaalslag meer maakt. De acceptancefase.

En aan het eind van de bull fase komt de euforie, de exuberance. Men ziet steeds meer groei en onzekerheden worden onzichtbaar. Centrale banken halen de punchbowl niet weg.
Hierboven de fases ingetekend in de vierjaarscyclus, ervan uitgaand dat Birinyi gelijk heeft en we in de exuberance fase zitten (dat geloof ik pas als de S&P boven de ongeveer 1550 stijgt, voorlopig zitten we nog in FG denk ik). 

Beide factoren (groei en discontering) kunnen de goede richting in gaan of een van beide; beide kunnen natuurlijk ook in verkeerde richting gaan (bear markt)

AB beide omhoog (credits goed); psychologisch moeilijk want je ziet dat het niet goed gaat met de economie (reluctance)

BC consolidatie, men verkoopt nu het zonder verliezen kan

CDgroeivooruitzichten verbeteren

DE rente stijgt (discontering verslechtert)

EF rentestijging voorbij, groeivooruitzichten redelijk en veiliger

FG stabilisatie

GH euforie, exuberantie

G zou dan de verkiezing van Obama zijn geweest. Het slechte nieuws wordt snel verteerd en men ziet de positieve zaken gloren: de betere huizenmarkt, kredietmarkt, opgespaarde vraag aan auto’s, investeringen en men gaat omhoog ondanks belastingverhogingen

Dan blijkt op zeker moment alles overdreven te zijn. HI komt, met herstel IJ. Dan draait het erom: zijn er schokken, halen de centrale banken de punchbowl weg of is het de overheid die excessief bezuinigt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten