Op weinig economisch nieuws kon het vertrouwen toch verbeteren.
De rente in Zuid-Europa kon verder omlaag bij goed geslaagde nieuwe leningen van Spanje en berichten dat het beter met de banken gaat (instroom deposito's, geld voor bad banks).
In de VS viel het handelstekort tegen (groei in vierde kwartaal daarom maar ongeveer 1%). Initial claims voor werkloosheid verslechterden een beetje. NFIB vertrouwen midden- en kleinbedrijf verbeterde een beetje, maar het blijft op recessieniveau.
Het consumentenkrediet groeide behoorlijk (ook studentenleningen),
In Europa verbeterden de handelsbalansen verder.
Het winstseizoen is weer geopend en de schaarse cijfers stemden tevreden. Maar het is nog te vroeg om te juichen. Gelukkig zijn de verwachtingen niet hooggestemd, dus het zal wel niet tegenvallen. De zorgen concentreren zich op de guidance voor 2013, zal bijvoorbeeld de winstmarge van Apple wat verschrompelen?
In Azië gaat het het beste, met groei export in China, meer infrastructuurinvesteringen, redelijke kredietgroei, maar flink tegenvallende inflatie door de strenge winter (hogere prijs voedsel).
In Japan werden de stimuleringsplannen van Abe bekend (die de groei circa 2% moeten opstuwen). De onafhankelijkheid van de Bank of Japan staat zwaar op de tocht.
Draghi stelde zich tamelijk havikachtig op waardoor zo ongeveer alle hoop aan het vervliegen is dat de ECB de rente gaat verlagen. De Bank of England was ook minder scheutig dan gedacht omdat het plan om meer kredietgroei te krijgen resultaat laat zien.
Europese politici zakken weer terug in de leunstoel en doen niets tot de kapitaalmarkt ze tot de orde roept.
In de VS lijken er wat muiters te zijn die niet zo geloven in QEternity (de nieuwe Dame van Kansas gaat duidelijk de nieuwe dissident spelen in plaats van Lacker), terwijl Bernanke juist net iets eerder gezegd had dat er zo'n mooie unanimiteit was in de FED. Een smetje op het blazoen van de communicatie van de FED.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten