De Dow Jones Transports zette een all time high. Het verkeer per spoor groeit weer prima (dat zal Warren Buffett deugd doen). Initial claims voor werkloosheid daalden mooi en de retail sales waren goed, d.w.z. dit is een grote steun voor de ISM volgende week.
De Barrons (omslagartikel deze week: The next boom) was helemaal in de wolken met de wederopstanding van de Amerikaanse industrie. Deze begint een groot kostenvoordeel te krijgen door de lage aardgasprijzen, door de lage rente en de teruggekeerde concurrentiekracht op basis van arbeidskosten per eenheid product (wel tegen de prijs dat de middenklasser arbeider niet zo veel verdient als zijn vader). Woody Brock had dat al enkele jaren eerder gesignaleerd en het lijkt erop dat reindustrialisatie het herstel van de VS gaat steunen. Er zijn hiervoor heel grote investeringen nodig in zowel fysiek als menselijk kapitaal. Het verhaal van pent up demand van kapitaal is sterk voor de VS.
Overigens gaat het ook beter met China. De kredietverlening is behoorlijk aan het aantrekken, al komt die meer van het schaduwbanksysteem dan van de banken (zie plaatje van Chris Watling van Longview)
En China plant ook zijn slag te slaan met schaliegas via fracking.
Men twijfelt eraan of dit China gaat lukken, maar men gaat een heel eind komen. Schaliegas winnen is eenvoudiger in zeer dun bevolkte gebieden als Noord Dakota en Zuid Australië. Maar wie weet. Ook de Oekraïne rekent zich al rijk zo. In Polen is men wat voorzichtiger geworden over de mogelijkheden, maar die zijn er wel. Via Catalpa twee plaatjes van Amerika in 2003 en 2013 bij nacht. Het grote verschil is Noord Dakota. Overigens zie je dat Mexico ook meer oplicht.
The Great Rotation krijgt steeds meer aanhangers. Bank of America The Thundering World ziet een keer van de individuele beleggers die eerst $800 miljard in obligatiefondsen stopten en $ 600 miljard uit aandelenfondsen haalden. OOk pensioenfondsen hebben te weinig aandelen, slechts 35% in de VS tegen de normale 44%.
Schulden maken is weer goed zo stellen ze. Zo komen woorden van lof tekort voor Japan dat eindelijk door heeft hoe Keynes het bedoelde (zelfs Richard Koo, de uitvinder van de balansrecessie is het niet oneens).
Centrale banken strooien met liquiditeit. dat zal enige inflatie tot gevolg hebben, maar dat was in het verleden in dit soort situaties van extreem lage rentes vrijwel altijd goed voor de economie en de aandelenmarkt, ook al liep de rente wat op.
In de VS was het optimisme al enige tijd aan het terugkeren sinds het duidelijk was dat de huizenprijzen weer stegen en de vreselijke daling achter de rug was. Dat ruimde heel wat onzekerheid op. Net wealth gaat weer de goede kant op en men gaat weer flink bouwen in de VS.
Zelfs in Europa begint men weer enige moed te vatten. De staartrisico's zijn weg volgens velen dankzij Draghi en Duitsland is weer de locomotief van Europa getuige de toch wel fraai herstellende IFO. Nog even doorbijten met de voorraadcorrectie in de auto-industrie en overheidsbezuinigingen, maar vanaf het tweede kwartaal gloort toch eindelijk herstel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten