7 december 2016

overpeinzingen

Is de wereld veranderd in de paar dagen dat ik in Wenen zat? Politiek is er weer wat duidelijker geworden. Oostenrijk wil toch niet echt richting populisme/ nationalisme. We werden bestookt door aanhangers van Van der Bellen. De schrik zat er goed in. Er gingen daarom veel meer mensen naar de stembus. Na de vierde keer wilde men toch echt af van die man van de FPÖ. De vorige keer dat er geteld werd, won Van der Bellen met miniem verschil, eventueel ongedaan gemaakt door onregelmatigheden. Nu was dit niet zo, bijna 10% verschil. Geen verdere opmars van nationalisme omdat het meer aanvaard is als realiteit waar je je niet zo heel erg voor hoeft te schamen sinds Trump.  Een zucht van verlichting.  LePen toch niet zo zeker aan de macht en Rutte lijkt het stokje niet over te moeten dragen aan Wilders.
Rexit, met bijna 60% van de stemmen. De ongekozen Renzi gaat het veld ruimen. De polls zaten deze keer goed. Het gevaar zit niet zo zeer in politieke stabiliteit, dat is business as usual in Italië. De nagst is om het lot van enkele banken. Bij redding moeten onnozele spaarders die in leningen zonder zekerheid belegden voor een iets hogere rente gered worden, maar dat mag niet van de EU. Principes leren dat onnozele spaarders moeten leren dat je niet risicoloos een veel hogere rente kunt krijgen.
Brexit gaat nog pijn opleveren als brexit meer wordt dan een woordenspel over wat er na twee jaar moet gebeuren. De Britten gaan nog rood wit en blauw voor ogen zien belooft May.  De man zonder plan is ingeruild voor een kordate dame die ferm zegt te doen wat het volk wil, maar ook geen plan heeft.
Dan hebben we nog Trump die ingewikkelde compromissen omver wil kegelen zoals de geleidelijke verkwanseling van Taiwan.

De strong patch zette nog wat door in de VS: ISM manufacturing (12% economie, maar leading) keurig omhoog, ISM non manufacturing (88% van de economie) zeer sterk. Groei werkgelegenheid +178.000, werkloosheid omlaag naar 4,6%, brede werkloosheid fors omlaag, aantal mensen die onvriwillig in deeltijd werkt zeer fors omlaag. Dat is inkomensstijging ondanks de gemelde loondaling en kortere werkweek. Dat gaat zich vermoedelijk niet uiten in een sterke groei in het vierde kwartaal door daling voorraden en minder export van sojabonen. Maar er lijkt investeringsherstel ingezet en dat is belangrijk. En winstherstel door redelijk tot goede ISM’s en olieprijs.

De dollar lijkt even genoeg gestegen te zijn, de speculatieve posities zijn kennelijk te extreem geworden vooruitlopend op de smadelijke nederlaag van Renzi.

Idem voor de olieprijs, even een pauze na de capitulatie van Saoedi-Arabië, maar na enige tijd zou de oliepris dan toch weer moeten stijgen.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten