Het plaatje van Goldman Sachs laat vooral twee dingen zien: de winsten slokken alleen maar een steeds groter deel van het BNP op vergeleken met looninkomen door voortdurende belastingverlagingen voor het bedrijfsleven. De race to the bottom voor vennootschapsbelasting.
Piketty pruttelde nog wat tegen dat dit tot grotere ongelijkheid van inkomens betekent, maar de kiezer vindt het geen probleem. Ze kiezen overal politici die dit fantastisch vinden. Trump in de VS, May in het VK, Rutte/Wilders in Nederland en straks Fillon in Frankrijk.
Je ziet dat de trend naar nog meer belastingverlaging voor het bedrijfsleven al bijna 40 jaar sterk is en het afgelopen jaar zelfs accelereerde en als het aan Trump ligt zit er nog meer in het vat.
Het Amerikaanse bedrijfsleven is al heel lang aan het deleveragen, maar de rente is eindelijk zo laag geworden dat men toch aan releveragen denkt. De invloed van de steeds lagere rente is betrekkelijk klein.
De andere grote factor is de de steeds lagere sales/assets ratio. Men heeft steeds meer kapitaal nodig voor een bepaalde hoeveelheid verkopen. Een en ander is in lijn met het steeds goedkoper worden van kapitaalgoederen versus CPI en de kosten van arbeid. Ook de steeds lagere omloopsnelheid van geld is zo'n teken. En de lagere productiviteitsgroei.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten