19 augustus 2018

Overpeinzingen: terug uit België


Overpeinzingen: terug uit België
Ik ben enige dagen in o.a. Belgisch Limburg geweest. Booming Hasselt, het mooie Tongeren, Sint Truiden, de kermis van Turnhout. Enkele begijnhofjes die op de Unescolijst van werelderfgoed staan. Ik had Kortrijk al gezien (naar men zegt het mooiste), Lier (met het mooiste verhaal) en deze keer die in Tongeren, Sint Truiden en Turnhout. Sint Truiden is bijzonder door de kerk van de begijnen, met de muurschilderingen, het dak en het orgel, alles bijzonder enthousiast verteld door een vrijwilliger.
De beurs is zeurderig door de Turkije-crisis, ook al hoort dit niet belangrijk te zijn. Men ziet besmetting naar Emerging Markets en de Europeriferie (Spanje is grote lener en Italië heeft een nieuwe tegenvaller voor de banken). Ondertussen dalen de benoemde slechte schulden zeer voortvarend in Italië. Enkele zwakke Emerging Markets wankelen wat extra, zoals nu Zuid-Afrika.
Het geruzie van Amerika met China over o.a. handel gaat doldriest voort. Navarro (na minister van financiën Mnuchin een van de invloedrijkste onderhandelaars en de opperhater van China) wordt steeds meer als al te gevaarlijke gek afgespiegeld.Het gezond verstand van o.a. Mnuchin, duidelijker de hoofdonderhandelaar, lijkt te gaan zegevieren.
China stimuleert extra, waarschijnlijk genoeg om groeicijfers van officieel boven 6% te produceren. De yuan schijnt niet al te veel verder te mogen dalen.
De macrocijfers van de VS zijn nog steeds ijzersterk en de gevreesde afzwakking na het tweede kwartaal lijkt niets voor te stellen.
De groei in Europa valt terug, de markt vindt dat wat tegenvallend, maar is toch wel volgens de ietsje bijgestelde verwachtingen na de hosanna va het afgelopen jaar en de groei is nog steeds boven potentie. Nederland beter dan gemiddeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten