14 november 2021

lockdown markt up

 Men is helemaal niet blij met COVID. Lockdown in Nederland en Oostenrijk. Dat brengt geen mooie gedachten naar boven. In de VS is het consumentenvertrouwen in een vrije val. Vooral republikeinen zijn nu ongeveer somberder dan ooit, somberder dan begin corona in 2020 of bij de financiële crisis in 2009. Corona plus Biden, nee, dat is verschrikkelijk vinden zij. Ondertussen wordt er geweldig gewonnen met crypto , huizen en aandelen en nog meer. De cryptomunten al meer dan $3000 miljard waard. Dat begint in de buurt van goud te komen (iets minder dan $10.000 miljard, al het goud kan in een kubus van ongeveer 20 meter).

Rivian gig na de beurs met ongeveer 0 omzet, maar met de Amazon achtergrond en elektrische auto's dromen is Rivian toch meer dn $100 miljard waard. Waanzin roept men. Musk is op merkwaardige manier aandeln Tesla aan het verkopen ($ 7 miljard vorige week en misschien meer te gaan om belastingen te gaan betalen, zoals het miljardairs betaamt aldus Bernie Sanders (Musk tweette dat hij was vergeten dat hij bestond). Er is volop actie, allerlei bedrijven willen splitsen, zoals GE, Johnson & Johnson.

De klimaatconferentie in Glasgow eindigde zoals verwacht. Blabla en een zwak compromis. No way dat China en India uitstoot gaan verminderen voor 2030 (en zij zijn nu al verreweg de grootste uitstoters van CO2). Amerika wil wel, maar stelt geen geld beschikbaar van enige omvang. Vrome beloften van Europa, Canada en het VK die hopen dat goed voorbeeld gevolgd gaat worden. Vooral als het economische groei gaat opleveren, wat goed kan, maar niet geloofd wordt.(nog niet)

Ondertussen lijken de markten steeds meer op 1996-2000 te lijken. Men begint steeds meer te geloven dat aandelen alleen maar omhoog gaan, vooral de dure tech aandelen. Ik zie Morgan Housel net als in 1999 gebeurde dat ervaring onzin is, je moet het van de jongeren hebben, die zien de mogelijkheden en worden niet door misslukkingen uit het velreden tegengehouden,(en zien dus het risico niet zo goed als ouderen aldus Morgan Housel). Alles kan, enorme 10%+++ winstgroei kan echt voor deceniia. 

John Mauldin zit in allerlei goede dure aandelen en start up. Hij rebalancet niet naar normaal risico, hij blijft extreem veel risico nemen voor zijn leeftijd. Dat kan omdat hij erg rijk is geworden en een 70% terugval kan opvangen zonder zijn nieuwe jonge vrouw teleur te stellen als oude sok.

Housel em auldin maken overigens zeer wel plausibel dat er een positieve productiviteitsschok gaande is, net als rond 1995-2000 en waarschijnlijk nog sterker denk ik. Daarmee kun je goed verklaren dat aandelen niet te duur staan, zelfs als de rente wat gaat stigen.

Het pessimisme oer groei in 2022 wordt iets groter vanwege de veel te hoge inflatie en het wegkwijnende consumentenvertrouwen en de problemen in China. En Covid.

Er wordt wel veel tegengas gegeven. Zentner van Morgan Stanley ziet flinke groei door groei voorraden nu de aanbodschok langzaam afneemt. Flinke stijging autoproductie dus. De consument staat nog bol van de liquiditeit en men wil het eigen huis opknappen. Er kunnen nog veel mensen aan het werk raken door beter te leven met Covid. En natuurlijk meevallende stijging van de productiviteit. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten