9 november 2021

overpeinzingen

 De lange rente daalde ineens flink. De aankondiging van de FED dat ze minder leningen gaan opkopen, taperen, in acht maanden  elke maand  15$ miljard minder naar 0. Dat nam de markt heel goed op. Smart moy zat extreem lang gepositioneerd om leningen te kopen, men zag dat de markt te bang was voor tapering. Het lijkt erop dat de inflatieverwachtingen even uitgestegen zijn. De groeiverwachtingen voor 2022 worden verlaagd. Aanbodschokken worden kennelijk minder erg. Scheepvaarttarieven dalen flink. Aardgastarieven in Nederland ook even. 

Op korte termijn is er echter weer wat meer optimisme. de Sentix-verwachtingen voor de toekomst in Europa draaiden weer naar positiever.  De ISM's waren goed in de VS. De groei van de werkgelegenheid was weer torenhoog. Biden lijkt zijn geld voor infrastructuurinvesteringen in verdunde vorm te verkrijgen, dankzij enkele republikeinen (verraders volgen de conservatieven, let us go Brandon, de nieuwe verwensing voor Biden). China is in de versukkeling door COVID en de overspeculatie in vastgoed. Li Keqiang hint op extra stimulering en de Chinese centrale bank is weer extra royaal met kasinjecties voor de banken.

Beurzen zijn een beetje overbought. Al tijden laadt men zich helemaal vol in met opties. Groot optimisme op de beurzen dat deze keer uit de pas loopt met het consumentenvertrouwen. De lange rente is weer laag. Men koopt zich blauw aan crypto, door steeds meer mensen gezien als een kansrijke loterij. Her afgelopen jaar is de waarde van cryptomunten mnaar ik gelelzen heb gestegen van een luttele $ 600 miljard naar $2400 miljard. Dat wordt in dit tempo binnen een jaar meer dan al het goud in de wereld waard is. Ik begrijp nog steeds niets van de waardestijging, maar de stijging is enorm geweest. Tot op heden hebben de cryptofanaten gelijk gehad. Toch blijf ik bang voor ineens een daling van zeg 70 tot 90%. De gekte kan ineens voorbij zijn. De geschiedeis staat bol van de voorbeelden van gektes die ineens over zijn, dat men ineens totaal anders gaat denken over iets, precies omgekeerd. (mooi verhaal hierover van Morgan Housel op zijn blog).

De huidige stijging van de beurs lijkt steeds meer op die van 1995-2000. De stijging is nu wel breder en niet alleen aandelen zijn duur maar alles is duur, vastgoed, crypto, obligaties, moderne kunst en diverse grondstoffen (maar niet allemaal, net zoals bij aandelen de waarde-aandelen ook niet duur lijken). Maar waar zitten we? Is het 1999-2000 of pas 1997? De gekte duurde in de jaren twintig behoorlijk lang. Het kan best wel eens pas vergelijkbaar met 1926 zijn. Maar ik weet het natuurlijk ook niet. Het kan snel voorbij zijn of nog jaren langer duren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten