Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
3 juli 2010
Goud ETF koopt maar bij
Het plaatje van Bianco laat zien dat hoe meer de goudprijs stijgt, hoe meer de particulieren goud kopen via het ETF goudfonds. Nu al heeft dit fonds meer goud in bezit dan de centrale bank van Frankrijk (en die heeft heel wat goud sinds De Gaulle goud van de VS eiste à $ 35 omdat hij niet mer geloofde in de waarde van de dollar).
Wanneer stopt die enorme aanwas van deze goud ETF?
Dat is moeilijk te zeggen. Nu al zit er meer dan $ 50 miljard aan waarde in de ETF. Dat is nog lang niet zo veel als de waarde van Shell of de beurswaarde van de grootste onderneming in de VS. Ik houd het erop dat de waarde van deze goud ETF die van de grootste Amerikaanse international ongeveer gaat evenaren of overtreffen.
Is de huidige prijs al een bubbel?
Het zou kunnen, maar de prijs kan nog veel verder omhoog als het hoogtepunt voor inflatie gecorrigeerd van 1979 weer bereikt wordt. Dat kan gemakkelijk als de trend van monetisering van schulden aanhoudt en diverse landen hun valuta kunstmatig laag houden. Hierdoor groeien hun valutareserves enorm.
Waarom stijgt de prijs van goud terwijl er weinig inflatie is en de dollar sterk?
De gangbare theorieën over wat de goudprijs beïnvloedt zijn de prullenbak in gegooid. De goudprijs reageert niet meer op de inflatieverwachting en de zwakte of sterkte van de dollar.
De goudprijs reageert nu op onzekerheid zoals de CDS spreads waartegen je staatsleningen kunt verzekeren tegen wanbetaling.
De goudprijs reageert nog sterker op de omvang van de brede geldhoeveelheid van de Vs (en de wereld). Kwantitatief verruimen doet de goudprijs de lucht in vliegen. Zeer sterk is daarom ook het verband van de groei van de wereldreserves aan valutareserves en de stijging van de goudprijs.
Dus (de angst voor) kwantitatief verruimen door centrale banken (geld drukken), hoge groei valutareserves China en andere landen, angst voor het instorten van de euro zijn momenteel de redenen waarom de goudprijs zo stijgt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten