Ik liet dit plaatje al zien, waarom de loonstijging laag kan blijven. De lonen zijn niet voldoende gedaald na de crisis. Er zit wat vertekening in het laatste cijfer van de VS, omdat het reële loon per week wel steeg.
Die theorie wordt verder ondersteund door de loonontwikkeling bij de millennials. Die is bedroevend geweest. Dat is wat je verwacht na een crisis: de mensen die al werken kun je niet opschepen met loondaling, maar nieuwe intreders wel. De starters kregen ineens veel slechtere arbeidsvoorwaarden.
Dat betekent dat het voor heel wat 35+ nog tijden zal duren voor ze loonstijging krijgen, omdat hun loon te veel hoger is dan dat van de millennials.
Millennials staken niet zeggen de mensen bij de vakbond de Unie in Nederland
. Dat past bij het individualistische beeld waarmee jongeren zijn opgevoed, zo blogde ik zaterdag al http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2015/01/tijdgeest-knuffelen-houelebecqk-en-de.html. Dat helpt niet om een betere loonstijging af te dwingen.
Bij doorgaande daling van de werkloosheid zullen millennials snel betere loonstijging krijgen, maar dat is nog niet te zien. We zitten denk ik vlak bij dat punt in de VS.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten