Waar men op de beurzen zo bang voor was is gebeurd: Syriza wint de verkiezingen. Een links bij elkaar geraapt zooitje van o.a. maoïsten en trotskisten en andere linkse groeperingen dat luid en duidelijk verkondigde de overheidsschuld niet terug te betalen behaalde 50% van de zetels. Vooraf werd gedacht dat Syriza niet de meerderheid zou halen en geen coalitiepartner zou kunnen vinden.
Wel dus.
En de Europese beurzen gingen toch omhoog, de Griekse ging maar 3% omlaag, veel minder dan de nodige dalingen in aanloop van de verkiezingen.
Het probleem van Griekenland is dat de rijken niet genoeg belasting betalen. Op de Nederlandse TV wist een scheepsmagnaat trots te vertellen dat hij graag met de nieuwe regering ging samenwerken , maar belasting betalen is tegen de grondwet en dus had hij geen greintje vrees dat hij iets extra zou moeten bijdragen aan de oplossing van de Griekse misère. Het Griekse volk heeft anders beslist. Ik denk dat Syriza de juiste partij is om enige belastingmores bij te brengen bij de rijken. Natuurlijk gaat dit maar heel minimaal lukken, al sinds de Romeinen weet iedere Griek dat belasting betalen slechts voor de dommen is.
Er is wat oppositie aan het ontstaan in Europa dat Griekenland al zo enorm geholpen is. De schuld is hoog, maar de rente daarop is best op te brengen. De rente op de staatsschuld kost 2,6% van het BNP per jaar, nauwelijks meer dan de 2,2% van Frankrijk.http://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2015/01/an-awkward-question-about-greece-and-the-eurozone.html#sthash.ssUod510.dpuf. Ja, de staatsschuld is 175% van het BNP, dat is te veel. Maar men zal toch iets op de schulden moeten betalen. Het precedent dat men schept door schulden van het IMF en de ECB afschrijven is enorm. Andere landen zullen volgen en dat is het einde van bijstand van het IMF en dat is nodig zelfs onder de verschrikkelijke voorwaarden waarop dit gebeurt. Een land moet weten dat het niet op de oude voet door kan gaan met schulden maken. Dat is pijnlijk, maar na enkele jaren is de les geleerd. Griekenland groeide weer en dit wordt in de waagschaal gesteld.
De markt is gaandeweg steeds optimistischer geworden dat er toch te onderhandelen valt met Griekenland. Een renteconcessie bij de huidige rentestanden moet niet een te groot probleem zijn.
Met € 25 miljard lijken de wensen van Syriza te vervullen te zijn. Dat is een lage prijs voor het voorkomen van het klappen van de eurobubbel. Wat minder overheidsbezuinigingen moet kunnen, dat is ook gegund aan Duitsland en Frankrijk in het verleden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten