21 januari 2015

IMF ziet groei niet aantrekken op lagere olieprijs vanwege deflatiedreiging

Het IMF gooit de verwachtingen voor de groei in 2015 met 0,2% omlaag vergeleken met de voorspelling in oktober. Moet ik nu in snikken uitbarsten of is er nog redding mogelijk?
De neerwaartse bijstelling is gelukkig mosterd na de maaltijd. De consensus had sinds oktober de voorspellingen met vrijwel even veel neerwaarts bijgesteld.
Maar goed, het is het IMF en die weten waar de mosterd gehaald wordt, in de VS.

Het IMF is betrekkelijk stellig voor Emerging Markets. Die kunnen het schudden als ze olie produceren en als ze olie importeren dan ook. China is een nu nog langzaam leeglopende bubbel.
Europa is een no go zone voor voorspellers van groei en ook in Japan komt de zon niet meer op.
Die daling van de olieprijzen helpt nauwelijks voor economische groei in het Westen (en stort heel wat landen in het verderf, zoals die lieverds in Rusland, van IS en in het land van Boko Haram). Voor bijna 60% de schuld van uitbreiding van het aanbod , geheel door de VS veroorzaakt met zijn te hoge olieproductie uit schalie-olie. Minder vraag ziet het IMF als 40% van de reden waarom de olieprijs daalde.


De schellen zijn van de ogen gevallen bij het IMF, Europa blijft een groot tranendal. Hoe hebben ze aan een groei van 1,5% kunnen denken? Die economen halen hun pensioen niet bij het IMF hoor je denken. We zitten al vijf jaar veel te hoog met onze groeiramingen en dat laten we niet nog een zesde jaar gebeuren. 
Je ziet tegenwoordig foto's van een heel bezorgd kijkende Lagarde, die ziet minder economische groei, maar die bezorgdheid zal meer zijn vanwege die vermetele Grieken.

Het IMF ziet haast geen bijdrage aan de groei in de wereld vanuit lagere olieprijzen. Daardoor is de wereld zo volatiel geworden, het geopolitiek risico geëxplodeerd dat men in de olie-importerende landen blijft geloven in stagnatie. Het verwoest groei in de olieproducerende landen en helpt de groei in Europa niet vanwege de sterke dollar en Poetin en vooral is Europa verdoemd door deflatie. Alleen in de VS is er enige hulp voor de groei vanwege de lagere olieprijs.

Een en ander is ingegeven door de simulaties van Blanchard die een veel kleinere invloed van olieprijzen op economische groei ziet

IMF: the boost from lower oil prices is expected to be more than offset by an adjustment to lower medium-term growth in most major economies other than the United States
EU: Activity is projected to be supported by lower oil prices, further monetary policy easing (already broadly anticipated in financial markets and reflected in interest rates), a more neutral fiscal policy stance, and the recent euro depreciation. But these factors will be offset by weaker investment prospects, partly reflecting the impact of weaker growth in emerging market economies on the export sector.

Kletskoek natuurlijk. De positieve argumenten zijn veel sterker dan minder export naar Emerging Markets. Wat te denken van meer export naar de VS en het VK? Chinezen die bij 6,5% groei minder importeren? Ze hadden moeten zeggen dat ze de neerwaartse bijstelling alleen is gekomen door een toenemend geloof in stagnerende groei in de eurozone. Trendgroei is geen 1,5% maar 0,8%. Men consumeert minder met een deflatoire geest, ook als dat door lagere benzineprijzen komt. En investeren, dat is overbodig bij een krimpende bevolking. Vandaar een neerwaartse bijstelling van 0,7% gedeeltelijk goed gemaakt door 0,3 à 0,4% hulp vanuit olie, die bijdrage uit olie is kleiner dan we elders gezien hebben, Normaal is dat $10 lagere olieprijs zorgt voor 0,2, % extra groei, dus je hebt een bijdrage van meer dan 1% aan de groei door de lagere olieprijzen.  Dat duurt meer dan een jaar voor je het helemaal ziet, maar we kunnen in het Westen wat optimistischer zijn dan het IMF zegt. Voor de meeste Emerging Markets zouden ze wel gelijk kunnen krijgen.
Maar goed, het is hoe het IMF weegt. Ze hebben demografie nog niet eens geteld, maar waarom ze nu ineens geopolitiek als erger dan normaal zien, weet ik niet. Ja, de volatiliteit neemt toe, maar zal deze groter dan gemiddeld worden vanaf de extreem lage niveaus van nu? De deflationistas glimmen helemaal. Deflatie wordt een ramp en de rente wordt overal negatief. Daar zal de beurs niet van terug hebben denken ze, maar dat zou wel eens kunnen meevallen. In 1870-1900 ging de Amerikaanse beurs omhoog ondanks deflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten